Foto: TT

Anmälda våldtäkter har ökat i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 29 procent i fjol jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). En ökning av anmälningar som får Moderaterna i Stadshuset att reagera.

Idag släppte Brå sin preliminära statistik över anmälda brott 2017. Och den visar att antalet anmälda våldtäkter har ökat i Stockholms stad. I fjol anmäldes 782 våldtäkter, i kontrast till 2016 då 605 våldtäkter anmäldes. En ökning med 29 procent.

Statistiken visar dock inte om antalet faktiska våldtäkter ökat eller ej.

– Det kan man inte utgå ifrån. Vi vet inte hur anmälningsbenägenheten har förändrats, säger Stina Söderman på Brå.

Moderaterna i utspel

Som en reaktion på Brå:s siffror riktar Moderaterna i Stadshuset kritik mot riksdag och regering.

– Ökningen är alarmerande och nu måste vi gå från ord till handling. Det är uppenbart att det idag saknas tillräckliga åtgärder och resurser för att kvinnor ska känna sig trygga, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Moderaterna vill se åtgärder i form av fler poliser till Stockholmsregionen, rekrytering av fler civila poliser och utbilda dessa till utredare.

– Nu måste vi ryta ifrån mot vansinnet att unga kriminella män stjäl de polisiära resurserna från unga kvinnor som blivit utsatta för brott, säger Anna König Jerlmyr (M).

Förslaget får visst stöd.

– Polisen måste prioritera sexualbrotten och saknas resurserna till det måste regeringen skjuta till pengar. Vi måste samtidigt fortsätta arbeta för att fler kvinnor ska våga anmäla, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad.

Arbetar på olika plan

Moderaternas utspel, som främst handlar om polisiära åtgärder, ligger på riks- och landstingsplan, och därmed utanför stadens ansvarsområde. Miljöpartiet fokuserar istället på vad som bör göras på kommunal nivå.

– Arbeta förebyggande, till exempel med att motverka destruktiva normer som är ett viktigt arbete på stadens skolor, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.

Om statistiken

Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik över anmälda brott 2017 omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter under året. I statistiken ingår även anmälda händelser som efter utredning visade sig inte vara brott.

Källa: TT

Våldtäkter i Stockholm över tid

Antalet anmälda våldtäkter i Stockholm stad (inklusive rubriceringen grov våldtäkt) har ökat, även sett över en längre tidsperiod. Såhär såg antalet anmälningar ut i fjol, för fem år sedan, för tio år sedan och för 20 år sedan:

år 2017 – 782 anmälningar

år 2012 – 585 anmälningar

år 2007 – 493 anmälningar

år 1996 – 203 anmälningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.