Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är främst anmälningar om lockpriser som gått ner – varför? Hör Gunilla Paulsson, chef för Fastighetsmäklarinspektionen. Foto: TT arkiv/ Rebecka Månsson/SVT

Anmälningar mot mäklare har minskat drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år har anmälningar mot mäklare minskat med 40 procent jämfört med samma period 2021. Den vanligaste anmälningsgrunden är lockpriser men det är också de som har minskat mest.

Mellan januari och juni inkom 573 anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) under förra året. Under 2022 hade antalet minskat till 333 stycken och det är anmälningar om lockpriser som minskat kraftigt.

Antalet rum

Men trots att anmälan om lockpriser fortfarande är vanligast så är det inte den vanligaste orsaken när det kommer till fällningar i Fastighetsmäklarinspektionens disiplinnämnd.

– I Stockholm är det antal rum, som är vanligt i vår diciplinnämnd. Att mäklare marknadsför något som en tvårummare men som faktiskt är en etta, säger Gunilla Paulsson, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

Hör om den stora skillnaden mellan antalet anmälningar och antalet påföljder i diciplinnämnden.

Skillnad gällande grund mellan anmälningar och påföljder

Främsta orsaker till anmälningar av mäklare i Stockholm 2021:

  1. Pris i marknadsföring – lockpris
  2. Budgivning
  3. Marknadsföring – övrigt
  4. Mäklarens bristande kommunikation
  5. Objektsbeskrivning

Främsta orsaker till påföljd i Disiplinnämnden för mäklare i Stockholm 2021:

  1. Marknadsföring – övrigt
  2. Betalning av årlig avgift
  3. Objektsbeskrivning
  4. Pris i marknadsföring – lockpris
  5. Omsorgsplikt
  6. God fastighetsmäklarsed Exempel:Marknadsföring: exempelvis påståenden i marknadsföringen om att lägenheten har fler rum än den har eller felaktiga påståenden om bostadens storlekenBetalning av årlig avgift: mäklare måste betala en årlig till FMI, slarvar man med den kan man få en disciplinpåföljdObjektsbeskrivning: mäklaren måste upprätta en beskrivning på bostaden som ska innehålla vissa uppgifter, tex som driftkostnaderPris i marknadsföring: det som kallas lockpris. Mäklaren sätter ett utgångspris som är väsentligt lägre än det bedömda marknadsvärdetOmsorgsplikten: hantering av handlingar och dokumentGod fastighetsmäklarsed: mäklare ska alltid följa fastighetsmäklarlagen och den praxis som arbetats fram genom disciplinnämndens beslut Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.