Under året har 300 personer per månad tagit tillbaka sin ansökan. I november låg siffran på 627. Foto: TT

Ännu fler flyktingar än Migrationsverket känner till återvänder hem

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals flyktingar som tagit den farliga vägen över Medelhavet, förbi gränskontroller i Europa och vidare till Sverige, tar tillbaka sina asylansökningar. Antalet återvändare ökar och kan vara dubbelt så stort som Migrationsverkets statistik för återtagna asylansökningar visar.

– Jag åker hem därför att jag inte kan få hit min familj. Jag har fått förklarat av Migrationsverket att det är svårt för irakier att få uppehållstillstånd och få hit familjen. Det känns givevis inte bra att åka hem, men jag är tvungen att göra det, säger Omar Ali.

I slutet av oktober meddelade regeringen att Sverige kommer att införa tillfälliga uppehållstillstånd och begränsa anhöriginvandringen.

Sedan dess har det skett en dramatisk ökning av antalet personer som tar tillbaka sina asylansökningar.

Missa inte: SVT har gjort en dokumentär som dyker ned i varför flyktingar återvänder efter att ha riskerat liv och offrat förmögenhet

Många åker i tysthet

Under året har antalet återtagna asylansökningar legat något under 300 personer varje månad. I oktober gick det upp till 395 personer och i november till 627. Under de första tio dagarna i december fortsatte ökningen och Migrationsverket hade då registrerat 239 återtaganden. Totalt rör det sig om ungefär 3.500 personer som registrerats i år.

Men många saknar pass och kan därför åka utan att meddela Migrationsverket. Irakier kan till exempel få nya pass via sin ambassad. Antalet avskrivna asylansökningar i november var 1.275 stycken. Utöver återtagna asylansökningar inkluderas då även sådana som till exempel aldrig dök upp till första mötet med Migrationsverket.

”Jag gillar inte att åka tillbaka”

– Jag gillar inte att åka tillbaka. Jag har riskerat livet för mina barns framtid. Jag vill inte att de ska ha samma liv som vi har haft med krig, dödande och misslyckade regeringar, säger Omar Ali från Irak som är en av alla som återvänder.

Varje person har sin egen berättelse, men omständigheterna förenar de flesta. Många som kommer är ensamma män, men har familj i hemlandet. De har hört att det ska vara enkelt att ta hit familjen när de själva väl kommit hit.

Men verkligheten i Sverige har inte stämt överens med den bilden. Därför känner många att de inte har något annat val än att åka tillbaka.

Juni: 198

Juli: 285

Augusti: 300

September: 268

Oktober: 395

November: 627

December (fram till 10 december): 239

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Återvändarna

Mer i ämnet