Antalet varningsskott nådde hittills högsta siffra

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen sköt 16 varningsskott förra året. Elva av dem avlossades i Västerort och nu oroas ungdomar över att varningsskotten riskerar att uppfattas som provokationer.

När polisen hamnar i konfliktsituationer och känner sig hotade har de rätt att skjuta varningsskott för att avvärja tumult.

Under 2015 sköts totalt 16 varningsskott i Stockholm, den högsta siffran hittills. Elva av de 16 varningsskotten avlossades i Västerort, varav nio i förorterna Rinkeby och Tensta.

– Vi har framför allt under våren haft flera attacker mot polispersonal och det har varit så pass allvarligt att de har varit oroliga för sina egna liv. Därför har man tvingats att skjuta för att freda sig själv och för att komma bort från platsen, säger Niklas Andersson som är lokalpolischef i Järva.

Unga killar oroas

Nu menar unga killar i området att skotten har blivit vardag. De är oroliga för att kriminella gäng tar polisens varningsskott som en utmaning och att oskyldiga kan hamna i skottlinjen.

– Det har blivit en vi mot dem-bild och det här måste få ett stopp. De kan inte bara skjuta varje gång, det måste finnas en annan lösning, kanske att prata, säger av en ungdomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.