Foto: TT/Privat

Antirasistiskt Pride anordnas i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det blivit klart att personer med kopplingar till Sverigedemokraterna och Avpixlat ska anordna ett pridetåg från Tensta till Husby i Stockholm arrangerar nu ett kompisgäng ett antirasistiskt prideevenemang i samma område.

– När jag först såg deras event såg det vid första anblicken bra ut, men när jag tittade närmare såg jag ganska snabbt att det här är människor som driver något på falska premisser, säger Matilda Mehlis.

Hon och hennes kompisar, varav flera bor i Järvaområdet i Stockholm, anordnar nu ett eget prideevenemang efter att Jan Sjunnesson, med kopplingar till Sverigedemokraterna och Avpixlat, gått ut med att han arrangera ett pridetåg.

– Vi vill helt enkelt visa att samma lagar gäller överallt i Sverige, sa han i går till SVT.

”Vara antirasist och HBTQ-aktivist går hand i hand”

Matilda Mehlis tycker att evenemanget som Jan Sjunnesson står bakom ger en skev och falsk bild av homofobin i Järva.

– Det är inget som är specifikt för det området. Som rasifierad lesbisk går jag inte omkring och basunerar ut det överallt för jag vet aldrig vad jag kommer att mötas utav.

Hon tycker också att evenemanget som Jan Sjunnesson lagt upp på Facebook innehåller islamofobiska inlägg.

– Vi vill visa att den här kampen för HBTQ-personer inte är rasistisk. Vi tycker att vara antirasist och HBTQ-aktivist går hand i hand på många sätt.

Större intresse än för ursprunga evenemanget

Matilda Mehlis och hennes kompisar hade ursprungligen tänkt att det blir dem och runt 20 av deras vänner som bara skulle umgås, men redan nu har över 500 personer visat intresse för att dyka upp. Hon påpekar att det inte handlar om att ha en motdemonstration mot evenemanget som Jan Sjunnesson ska hålla i, utan en manifestation.

– Vi har nolltollerans för alla hatiska uttryck i vår grupp och tar avstånd från det. Polisen är medvetna om vad som kommer hända och vilka som kommer vara på plats. Jag förutsätter att det blir lugnt, säger Matilda Mehlis.

Det antirasistika Pridetåget är planerat att gå den 29 juli, samma dag som Jan Sjunnessons, men två timmar tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet