Foto: SVT

Elever i Botkyrka sätter stopp för skolvåldet – med amerikanskt koncept

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av problem med våld i skolan har ett våldsförebyggande program från USA hjälpt skolor i Botkyrka att komma till bukt med problemet. Grundtanken är att elevena själva utbildas för att kunna ingripa på rasterna.

– Det kan hända i korridoren, vid skåphallen – att någon säger något fult till dig, säger eleven Mohammed Khan.

År 2014 infördes det amerikanska programmet MVP, Mentors in Violence Prevention i Botkyrkaskolan Karsby International School och sedan dess har våldet minskat drastiskt.

– När jag började här gjordes 15 polisanmälningar om misshandel redan de första veckorna. Nu är det upp till fem anmälningar per år, säger Jan Jönsson, rektor på Karsby International School.

Tre skolor i Botkyrka kommun var bland de första i landet med att arbeta utifrån det amerikanska programmet och idag är det totalt tolv skolor i Stockholms län som har infört det.

Elever utbildas till mentorer

Programmet går ut på att eleverna själva utbildas till mentorer som kan hjälpa till på rasterna i skolan.

– Vi pratar om hur man kan förhindra våld. Vad vi kan göra om vi ser någon må dåligt eller kanske någon som blir misshandlad. Vad vi kan göra för att påverka utan att bara stirra, säger Berfin Tumtur, en av niondeklassarna på Karsby International School som har utbildats till mentor.

Tanken är att mentorerna ska ingripa på rasterna. Om de inte kan lösa problemet ska de berätta om det för lärare på skolan. 

– Det kan hända i korridoren, vid skåphallen, att någon säger något fult till dig. Andra kan vara där och se det utan att göra någonting. Då ska man fram och stoppa det, säger Mohammed Khan, en av mentorerna.

Inte bara elevernas ansvar

Men det är inte bara ungdomar på skolan som får stöd och vägledning i att vara mentorer. Det nya programmet MVP innebär också ett tätare samarbete mellan skolan, socialtjänsten och polisen.

Skolans kurator Poya Ashna, har märkt av att programmet har gett positiva effekter på skolan.

– Det finns elever på skolan som utövar våld, men vår inriktning är att förebygga det så att det blir en våldsfri skola. Det som MVP har gjort är att vi fått de verktyg som vi har behövt, säger hon.

Nu utvärderar Skolverket programmet och ska presentera resultatet i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.