Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Levent Kenez är en av de politiska flyktingar som Turkiet vill se utlämnad

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Levent Kenez flydde till Sverige 2016 efter att han anklagats för förtal av en turkisk domstol. Den turkiska regeringen kräver nu att flera personer, som de kopplar till PKK eller konservativa Gülenrörelsen, däribland Levent Kenez, ska utlämnas till Turkiet. Annars kommer de inte godkänna Sveriges medlemskap i Nato.

–Jag är inte rädd att Sverige ska utlämna mig till Turkiet utan litar på att de står bakom mänskliga rättigheter och pressfrihet, säger Levent Kenez.

Alla länder måste vara överens

Turkiet som är med i Nato vill inte se Sverige eller Finland som medlemmar. Det var beskedet som kom på måndagen efter att Sverige gjort klart att man tänker ansöka om medlemskap. Turkiet menar att Sverige och Finland är länder som tar emot personer som Turkiet anser är terrorister. Det räcker att ett av Natos 30 länder säger nej för att stoppa ett nytt land att gå med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.