Palestinsk Lejonhjärta på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Teatergruppen Al Harah Theatres pjäs Nangijala har orsakat en del kontroverser under de två år som den har spelats i Palestina. Nu är de på Sverigeturné med sin version av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.

– När jag läste Bröderna Lejonhjärta kunde jag inte förstå att den har skrivits i Sverige för många år sedan. Att ha en ond kille som rövar bort ett land från folket och som bygger en mur runt Nangijala, det berättar mycket om Palestina på många sätt, säger regissören Nicola Zreineh.

I hemlandet Palestina jobbar teatergruppen Al Harah med ungdomar och barn i flyktinglägren. De belyser sociala problem som utanförskap, jämställdhet och mänskliga rättigheter i sina föreställningar.

Det är andra gången Al Harah gästspelar i Sverige, förra gången spelade teatergruppen Selma Lagerlöf på arabiska. Nu spelar de Bröderna Lejonhjärta på arabiska för svenskar med invandrarbakgrund.

Kontroversiell i Palestina

I Palestina har pjäsen Nangijala spelats i snart två år, och har skapat kontroverser.

– Frågan om döden och liv efter döden är svår att prata om i religiösa sammanhang, för i Palestina är folk väldigt religiösa. När man tar upp den här typ av frågor så diskuteras de enbart enligt Bibeln eller Koranen. Med pjäsen Nangijala pratar vi om dessa frågor ur ett annat perspektiv, och det är väldigt nytt och till och med  farligt. Men vi blev överraskade över att folk respekterade att vi når ut till barnen på ett djupare och mer eftertänksamt sätt så att barnen har något att tänka på och diskutera när de kommer hem, säger Nicola Zreineh.

Ökade publiksiffror

Al Harah är en av många internationella ensembler som Riksteatern bjuder in. Gästspel från Balkan, Finland och Turkiet har bidragit både till ökade publiksiffror och nya målgrupper. Från år 2007, när det internationella samarbetet startade, har Riksteatern ökat sina publiksiffror från 8.000 till 110.000.

–  Det brukar vara mycket människor. De föreställningar som jag har varit på, som har varit på andra språk, har nästan alltid varit utsålda. Det är människor som man bara önskar också gick på mycket annat. Men publiken kommer när det finns igenkänning, tillhörighet och identitet i sin egen kultur, säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

Jonatan har blivit kvinna

Al Harah har också bytt ut en av den manliga huvudrollen, storebrodern Jonatan, mot en kvinnlig Shams, för att sprida en bild av starka tjejer i ett konservativt samhälle.

– Att byta ut tjejen till huvudrollen är ett starkt budskap om hopp och att tjejer kan ta för sig, säger regissören Nicola Zreineh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.