Lilioara Cucu är en av drygt 20 som fått arbete genom ”Jobb istället” Foto: SVT/TT

Jobb istället för tiggeri – nytt projekt av Stockholms stadsmission

Publicerad

Ett 20-tal EU-migranter som kommit till Stockholm för att tigga har istället fått arbete tack vare ett projekt som drivs av Stockholms Stadsmission.

Projektet ”Jobb istället” har pågått under två år på olika platser i landet, bland annat i Stockholm. Här har drygt 20 personer fått ett arbete och slipper därmed tigga för att få ihop till sina mest grundläggande behov.

– Vi har satsat på enkla jobb som till exempel flyttarbeten, städning, snickeriarbete och jobb i Stadsmissionens egen syateljé, berättar en av projektledarna Mircea Budulean.

En av dem som fått ett arbete är rumänska Lilioara Cucu som kom till Sverige för ett par år sedan med en dröm om att kunna ge sina barn en bättre framtid. Hennes dotter går nu på gymnasiet här i Sverige och sonen går i årskurs sju.

– Jag lär de andra deltagarna i ateljén att sy och arbeta med screeentryck på de olika produkter som vi sedan säljer i Stadsmissionens second hand-butiker. Jag hoppas jag får fortsätta för jag tycker väldigt mycket om att hjälpa andra och dela med mig av mina kunskaper, säger Lilioara Cucu.

Svårt hitta arbetsgivare

Många av de som fått en arbetsuppgift jobbar inom Stadsmissionens egna verksamheter. Att hitta andra arbetsgivare är en utmaning, medger Stadsmissionens verksamhetschef Sepideh Erfani.

– Det är svårt att hitta arbetsgivare men när vi väl lyckas förmedla vad de här personerna har i bagaget och vad de har för arbetslivserfarenhet, då finns det arbetsgivare som har hjärtat på rätta stället och vill hjälpa till, säger hon.

Besparing för samhället

Det tvååriga projektet ”Jobb istället” har trots allt varit så framgångsrikt att Stadsmissionen bestämt sig för att fortsätta. I hela landet har över 400 personer fått någon typ av sysselsättning som innebär att man slipper tigga på gatan för att få ihop till sina mest grundläggande behov.

– För EU-migranterna handlar det om att man får ett stabilt liv, borta från fattigdomen. Barnen mår bättre, familjen mår bättre och när de står på egna ben så innebär det även att samhället slipper en kostnad när individen lyckas skapa en egen försörjning, konstaterar Sepideh Erfani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.