Aida Gordon arbetar som jobbcoach och hjälper unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Hör henne berätta om hur pandemin påverkat arbetssökandet i klippet och vilka branscher unga kan satsa på. Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

Arbetslösheten ökade i Stockholms län under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Stockholms län har ökat med över två procentenheter under 2020 – och den största ökningen skedde i samband med inledningen av coronapandemin.

– Vi har fått ett ökat inflöde av unga, säger jobbcoachen Aida Gordon.

Den största ökningen skedde från och med mars till juli. Toppen nåddes i juli, då 8,9 procent av stockholmarna i åldrarna 16 till 64 år var inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Men efter sommaren har antalet minskat något, och i november var 8,4 procent inskrivna som arbetslösa. 

Corona i Stockholm
Arbetslösheten i Stockholms län var som högst i juli och har sedan dess sjunkit något. Foto: SVT

Fler söker stöd

En som har märkt av ökningen är jobbcoachen Aida Gordon, vid Jobbtorg Unga i Skärholmen, som jobbar med att stötta unga som försöker ta sig in på arbetsmarknaden.

– Unga upplever att det är trögare och svårare nu, säger hon.

I videon berättar Aida Gordon vilka branscher som haft det svårare än vanligt att rekrytera och vilka som istället har haft ett större behov av personal under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet