Suzanne Reuter får årets Karamelodiktstipendium

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen delades Povel Ramels Karamelodiktstipendiet ut. I år fick Suzanne Reuter priset.
– Jag är väldigt glad och rörd och hedrad, säger hon.

Povel Ramels Karamelodiktstipendium ges varje år till en förnyare av det svenska språket eller någon som gjort framstående gärningar inom musiken, scenkonsten eller filmen. I år blev det Suzanne Reuter som under traditionsenliga former avtäcktes på Lasse i Parken i Stockholm. Hon utsågs med följande motivering:

”För att hon med en exceptionell, meriterande bredd och höjd som skådespelare och komedienn genom t ex Lorry, Cleo och Vår tid är nu visat att hon är allt annat än en 'Svensson Svensson'. Hon är outstanding i sin sällsynta förmåga att kombinera humor och timing till perfektion i rakbladsvassa one-liners.”

-Det är väldigt kul och överraskande det här, säger Suzanne Reuter.

Suzanne Reuter debuterade i tv-serien Skyll inte på mig! 1978 och under 1980-talet gjorde hon sketcher i tv-program som Razzel och Nöjesmassakern. Känd för den breda publiken blev hon med humorserien Lorry som hade premiär 1992. Faktum är att hela tre medlemmar i Lorry-gänget har fått Karamelodiktstipendiet tidigare – Ulla Skoog, Peter Dalle och Johan Ulveson.

Reuter sågs nyligen i filmen Lyrro – ut och invandrarna och i SVT:s Vår tid är nu. Till hösten kommer tv-publiken även att kunna se Suzanne Reuter i TV4:s klassiska lekprogram Fångarna på fortet, där hon blir den nya frågeställaren 'Madame Fouras'.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer