Ylva Ryngebo Foto: Maria Boiardt

Årets uppfinnarkvinnor: Två stockholmare

Uppdaterad
Publicerad

Ylva Ryngebo från Tyresö har utsetts till Årets europeiska uppfinnarkvinna, och Linda Krondahl är årets uppfinnarkvinna.

Röntgensjuksköterskan Ylva Ryngebo fick priset för sin innovation MID Comp, en medicinsk kompressionsanordning som ger högre bildkvalitet och halverar stråldoserna för patienter vid röntgenundersökningar, skriver Svenska Uppfinnareföreningen i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet beskrivs Ylva Ryngebo som en stark förebild för idérika kvinnor inom hälso- och sjukvård.

– Jag känner mig hedrad och fruktansvärt glad. Det var så många fantastiskt kompetenta innovatörer som gått till finalen och jag vann. Jag har knappt fattad det än. Efter att ha jobbat och slitit i så många år, ofta ensam och i motvind, så betyder detta oerhört mycket för mig, säger Ylva Ryngebo till Svenska Uppfinnareföreningen.

Solcellsdriven lampa

Linda Krondahl får utmärkelsen för sin uppfinning HiLight, en robust bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner.

– Jag har ju aldrig sett mig själv som en typisk uppfinnare; jag såg ett problem och försökte lösa det! Men att komma på en lösning på ett problem kan man på en kafferast – att genomföra den tar år. Jag skulle inte orkat vara tillräckligt envis tillräckligt länge om inte folk omkring mig stödde idén, säger Linda Krondahl på Svenska Uppfinnareföreningens webbplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.