Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besöker arkitektaktivisten Michael Diamant det höghus som ska vara Sveriges näst fulaste nybyggnad. Foto: Omar Daham/SVT

Arkitekturupproret ger kalkonpris till höghus i Haninge – hyllar radhus

Publicerad

Organisationen Arkitekturupproret delar i år ut två priser till Haninge för nybyggnader. Det ena är definitivt mindre smickrande än det andra.

– Det här cementerar utanförskapet, säger Michael Diamant, en av företrädarna på Arkitekturupproret, om höghusen i Brandbergen.

Arkitekturupprorets årliga tävling, Kasper kalkon-priset, har utsett nya Brandbergen centrum till Sveriges näst fulaste nybyggnad. Samtidigt utses Lillgårdsskolan i Tungelsta tlll den tredje vackraste nybyggnaden.

Michael Diamant på Arkitekturupproret menar att de nya höghusen i Brandbergen är fula, och att det inte går att relativisera kring det. Han pekar på att Sverige borde göra som i flera andra länder: Bygga lägre.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det finns jättefina exempel i bland annat Paris. De har omvandlat väldigt tråkiga betongförorter till klassiska trädgårdsstäder, utan att folk har behövt flytta därifrån.

Desto mer tyckte Diamant om följande Haningebyggnad:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Diamant på Arkitekturupproret blir rent av lycklig av att titta på en grundskola. Foto: Omar Daham/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet