För krig och kris – här hårdtränar sjövärnet i Roslagen

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga försvarsorganisationer har funnits i mer än 100 år och spelar en viktig roll i Sveriges kris- och krigsberedskap. Totalt finns det 18 frivilliga försvarsorganisationer som är redo att hjälpa till vid till exempel stora olyckor, naturkatastrofer – eller i värsta fall krig. En av dessa är Roslagens Sjövärnskår.

– Om det blir ett skarpt läge kommer våra besättningar som är med i Hemvärnet göra klart båtarna och infinna sig enligt order för skarpa uppgifter, säger ordförande Janne Ernstgård, Roslagens Sjövärnskår.

Sveriges frivilliga försvarsorganisationer har särskilda uppdrag inom krisberedskap och totalförsvar och finansieras av statliga medel genom MSB och Försvarsmakten. De har olika specialistkompetenser som är särskilt användbara när samhällsstörningar och kriser uppstår. Det kan handla om logistik, eftersök med hund eller sjukvård. 

Frivilliga till sjöss

Sjövärnskåren är en av de frivilliga försvarsorganisationerna och har uppgifter uppgifter kopplade till både civila myndigheter och mot Försvarsmakten.

Ökat intresse för hemvärnet

– Vi stöttar bland annat MSB och Sjöfartsverket med sjöräddning. I den militära delen så stöttar vi hemvärnet med båtar, säger Janne Ernstgård som är ordförande för Roslagens Sjövärnskår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet