Här är kursen mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar i Järva-området har anslutit sig till Islamiska Staten (IS). För att försöka hejda den utvecklingen har en utbildning startats, som riktar sig mot föräldrar. Aisha Aden känner flera bekanta vars barn har anslutit sig till terrororganisationen.

– Det är jättebra att man kan lära sig att hantera sina barn och förebygga så att de inte åker, säger hon.

Islamiska Förbundet i Järva håller i utbildningen, som kallas för Waano. Under hösten kommer organisationen att jobba tillsammans med både psykologer och teologer, som är kunniga inom Islam.

– Det handlar bland annat om att kunna se radikaliseringstecken, säger Ibrahim Bouraleh som organiserar utbildningen.

Debatten om IS i Stockholm

Möter radikalisering med teologiska argument

Han tror teologiska argument är det bästa sättet att bemöta ungdomar som befinner i riskzonen. Under utbildningen kommer de att gå igenom olika skolor inom Islam.

Vad finns det för teologiska argument för att inte ansluta sig till IS?

–  Vi kommer bland annat att diskutera djupare vad som innebär att gå i jihad. Det kan tolkas annorlunda inom olika teologiska skolor.

Vilken tolkning lär ni ut?

– Jihad gör du för dig själv som person, anser vi. Det handlar att göra rätt för sig. Studera eller jobba och vara schysst mot andra människor.

Flera föräldrar på plats

Under den första utbildningsdagen dök flera föräldrar från området upp. Många är oroliga att deras barn ska bli radikaliserade. Serrad Maclin hoppas få lära sig mer om Islam, för att kunna bemöta personer med radikala tolkningar av Islam.

– Man måste ha kunskap om sin religion. Ungdomarna vet inte så mycket. Kanske har de läst några böcker och tolkar innehållet, säger hon.

Beviljats nästan två miljoner kronor

Islamiska Förbundet har beviljats bidrag på upp till nästan 310 000 kronor för stadsdelsförvaltningarna i Järva. Från Arvsfonden har de fått över 1.6 miljoner kronor i år.

Även Islamiskt kultur center i Rinkeby har fått bidrag på över 250 000 kronor från stadsdelarna, för att hålla en liknande utbildning. Awad Hersi är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämd och han är positiv till utbildningarna.

Hur ska man kunna mäta att det här arbetet varit framgångsrikt?

– Vi vill ge det här en chans, vi vet inget bättre alternativ. Om det inte fungerar så kalibrerar vi om. Men vad är alternativet, att ha armarna i kors? Det är ett icke alternativ, säger han.

Oro för att pengarna ska till kontraproduktiva syften

Både oppositionen och majoriteten i stadsdelnämden i Järva är överens om att stödja utbildningarna. Men moderaten Ole-Jörgen Persson, som är vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämd, var först tveksam till att bevilja Islamiskt Kultur Center bidrag.

– Vi var oerhört skeptiska, eftersom de tidigare haft kopplingar till terrorgruppen Al-Shaabab. Det finns en oro för att att det finns extrema krafter i föreningen eller i deras periferi, som utnyttjar pengarna till kontraproduktiva syften.

Varför gick ni då med på att bevilja föreningen stöd?

– Till slut gjorde vi det, för att vi anser att man måste börja någonstans i arbetet mot radikalisering.

Utvärderas vid årsskiftet

Projekten ska utvärderas före årsskiftet. Ole-Jörgen Persson är kritisk till att det inte går att avbryta projektet innan dess.

– Vi behöver kunna stoppa projektet om det barkar iväg på ett sätt som vi inte tycker är bra. Men majoriteten var emot det.

Awad Hersi menar att föreningarna måste ges tid för att kunna avgöra om arbetet fungerar.

– Det är några månader kvar. Jag tror att det här arbetet behöver lite längre tid för att kunna avgöra om det fungerar eller inte. Men vi har ställt mycket hårda krav på att de bland annat ska kunna verifiera kostnader och planera aktiviteterna tillsammans med förvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet