En man dansar under pride-flaggan. Arkivbild. Foto: TT

”Asyl ett lotteri för hbtq-personer”

Uppdaterad
Publicerad

Homosexuella i många länder riskerar förföljelse, misshandel, fängelse och även dödstraff.

För de som söker skydd i Sverige kan asylbesluten vara ett lotteri, varnar RFSL.

Under Pride-festivalen i Stockholm i somras uppmärksammades situationen för homo- och bisexuella, transpersoner och queera (hbtq) i länder där homosexualitet är förbjudet eller kan innebära att man utsätts för förföljelse och misshandel.

RFSL, som värnar hbtq-personers rättigheter, anser att asylprocessen för många som söker skydd från förföljelse på grund av sin sexuella läggning inte är rättssäker. Detta trots att Migrationsverket har gjort en hel del för att öka kompetensen i hbtq-frågor.

Stockholm Pride 2015

”Lotteri”

– Det är lite av ett lotteri fortfarande, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

Enligt henne är det alltför svårt för många asylsökande att göra sin homosexualitet eller könsidentitet sannolik inför Migrationsverkets tjänstemän. RFSL anser att bedömningarna ofta utgår från stereotypa föreställningar om hur man ska vara, känna och tänka som homosexuell.

– Det blir ganska absurda avslagsresonemang ibland, säger Westerlund.

Ingen statistik

Någon statistik över hur många som söker asyl på grund av att de förföljs för sin sexuella läggning finns inte. RFSL uppskattar att 200-250 asylsökanden kontaktar dem årligen.

– Länge var det asylsökande från Mellanöstern som dominerade, sedan några olika afrikanska länder. Nu sker en ökning från Ryssland, och även Syrien, säger Westerlund.

Delar bild

Migrationsverket gick förra året igenom asylärenden för de första nio månaderna där verkets egna hbtq-experter hade deltagit. Av de 223 asylsökanden fick 122 uppehållstillstånd. De kom bland annat från Uganda, Nigeria och Ghana.

Amnesty delar RFSL:s bild av att det är för svårt för asylsökande att övertyga Migrationsverket och domstolar om sin sexuella läggning.

– Det är helt klart ett problem, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

– Om asylbeslutet blir fel kan det avgöra en persons framtida liv.

Svåra frågor

Seidlitz efterlyser mer kunskap om hbtq-frågor, också i migrationsdomstolarna.

– Lagstiftarens krav är lågt här. Hbtq ska göras sannolik, men det är en svår bedömning och det är därför vi har infört arbetssättet med hbtq-specialister och satsat på utbildningar, säger Sofia Sjöö, HBTQ-samordnare på Migrationsverket.

Hon påpekar också att det kan vara svårt för asylsökande att tala om sin sexuella läggning eftersom det kan vara kopplat till skam och skuld.

– Och det finns inte alltid ord och begrepp på alla språk, säger Sjöö.

Hon håller dock inte med om att asylprövningarna kan vara ett lotteri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet