Nadya fick inte plugga

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande barn som bor hemma hos en förälder som lever i Sverige sedan många år tillbaka kommer i kläm när de söker gymnasium. För gymnasieantagningen kräver ett LMA-kort, vilket de här barnen inte får.

Nadya är asylsökande och kom till Sverige i oktober förra året efter att ha flytt från Irak och IS. Hennes högsta önskan är att studera men sommaren har varit orolig eftersom hon inte fick komma in på något gymnasium när Nadya krävdes på ett kort hon inte fått.

– Jag tänker på det varje dag, jag vill ha en framtid. Gå i skolan som de andra och ha roligt, säger Nadya.

Nadya bor hos sin pappa som lever i Sverige sedan många år tillbaka. Det gör att hon inte blir inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem och inte får något LMA-kort som bevisar att man är asylsökande. Gymnasieantagningen i Stockholms län kräver ett sådant kort för att asylsökande ska antas till ett gymnasium.

Kräver ett LMA-kort

– Det vi begär som styrkande att ungdomen är asylsökande är ett LMA-kort, säger Charlotte Rydén som är verksamhetschef på Gymnasieantagningen i Stockholms län.

Men nu finns det asylsökande som inte får ett LMA-kort. Vad gör ni för att hjälpa dem?

– Nej, det enda som vi går på är att de har styrkt det genom ett giltigt LMA-kort, det är det enda vi kräver, säger Charlotte Rydén.

Gäller nästan 500 ungdomar

Enligt Gymnasieantagningen i Stockholm så är det 485 ungdomar i länet som inte kan uppvisa ett LMA- kort. De skrivs in i antagningssystemet men det blir inte tydligt för gymnasieskolorna varifrån skolpengen kommer.

Volkan Serengil arbetar som studievägledare och när problemet uppdagades med elever som inte har ett LMA-kort så ringde han runt till olika gymnasieskolor.

– De kollade närmare på ärendet men fick svar att de inte kunde ta emot eleven för att de får ingen skolpeng, säger Volkan Serengil.

Studievägledaren är kritisk

Enligt lagen har asylsökande ungdomar under 18 år rätt till skola, och Volkan Serengil är kritisk till att Gymnasieantagningen kräver ett LMA-kort.

– Det är jätteallvarligt. Ungdomarna tappar språket och de tappar hopp, säger Volkan Serengil. 

I Göteborg har man också krav på uppvisande av ett LMA-kort men om det inte finns så frågar man efter ett ärendenummer hos Migrationsverket. 

Varför gör inte ni i Stockholm det?

– Vi har helt enkelt den rutinen att vi begär in att få det här styrkandet att man är asylsökande genom LMA-kortet, säger Charlotte Rydén. 

”Jag älskar skolan” 

Men för Nadya slutade sommaren ändå bra. Hon fick börja på en gymnasieskola efter att studievägledaren har ringt runt till Stockholms gymnasieskolor. 

– Det känns bättre. Jag älskar skolan, älskar att plugga och vill bli läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer