Explosionen på en loftgång i Husby orsakade stora skador. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Åtal för sprängningar i Kista och Husby

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man åtalas för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Enligt åtalet har mannen fått andra personer att genomföra två sprängningar i nordvästra Stockholm tidigare i år. Närmare 100 personer drabbades av explosionerna, och händelsen har skapat trauman hos många av dem, enligt åklagaren.

De båda sprängningarna inträffade natten till den 21 januari i år i två flerbostadshus i Kista och Husby i nordvästra Stockholm. Explosionerna ägde rum bara med några minuters mellanrum.

Explosionerna orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna. Sju personer befann sig i de direkt drabbade lägenheterna, två av dem var barn. Utöver dem drabbades ett 90-tal personer som bodde på adresserna, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dåden handlar om utpressning enligt åklagaren Carl Mellberg, hör mer i klippet. Foto: Pia Heick/arkiv

”Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade”, säger åklagare Carl Mellberg i pressmeddelandet.

Bakgrunden till sprängningarna är utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna, enligt åklagaren.

22-åringen åtalas därför även för försök till grov utpressning, tillsammans med ytterligare en person som dock inte är frihetsberövad.

Åtalet är resultatet av en omfattade utredning där flera delar av polisen varit inblandade. Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord, säger i pressmeddelandet att man snabbt beslutade om att sprängningarna skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse.

”Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp”, säger Påhlman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Explosionen på en loftgång i Husby orsakade stora skador. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer