Al-Hol-lägret i Syrien, där många IS-sympatisörer sitter fängslade. Arkivbild. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Återvändande IS-kvinna häktad för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som återvände till Sverige från IS-kontrollerat område i måndags misstänks för äktenskapstvång. Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Syrien under 2018 och kvinnan, som är från Stockholm, häktades under fredagen vid Stockholms tingsrätt.

– Utredningen fortsätter nu med olika utredningsåtgärder, bland annat förhör, säger kammaråklagare Reena Devgun, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande på fredagen.

Kvinnan, som är 48 år, reste redan 2011 till Syrien och ska då haft med sig fem barn. I Syrien ska hon ha gift sig och fått ytterligare barn. Några av barnen har dött, och när kvinnan återkom till Sverige i måndags hade hon två barn med sig – en som är tonåring och ett mindre barn.

– Jag kan bekräfta att det inletts förhör med min klient och att hon förnekar brott. Det är allt jag kan säga såhär tidigt i utredningen, sa kvinnans försvarsadvokat Mikael Westerlund under torsdagen.

Flera misstänkta IS-kvinnor

Sedan tidigare har tre kvinnor som anslutit sig till IS och senare återvänt till Sverige delgivits misstanke om brott. En av dem är en 31-årig kvinna som bland annat utreds för krigsbrott i Syrien. Hon sitter häktad misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.