Ingen förundersökning om misshandel mot tv-team

Uppdaterad
Publicerad

Ett tv-team från australiska 60 Minutes ska ha attackerats av en grupp ungdomar i Rinkeby i måndags. Enligt polisanmälan körde en bil över fotografens fot. Men på tisdagen lades förundersökningen om misshandel ned då det enligt polisen inte finns bevis för att mannen blev påkörd med flit.

Ett tv-team från australiska Channel 9 befann sig i Rinkeby på måndag eftermiddag för att spela in ett reportage för programmet 60 Minutes. Vid 15.30-tiden dök en grupp ungdomar upp i en bil och ifrågasatte att teamet filmade.

– Det var ett gäng ungdomar i en bil som tjafsade med dem, uppgav teamet. Det var fem, sex killar i bilen, säger Lars Byström, informatör vid Stockholmspolisen.

Däckspår på skon

Sedan körde de över fotografens fot, enligt polisanmälan. Mannen hade däckspår på skon, men på tisdagen lade polisen ned förundersökningen om misshandel.

– Motiveringen är att det inte kommer att gå att bevisa att misshandeln har skett uppsåtligen, och det har inte heller uppstått kroppsskada, säger Lars Byström.

Enligt flera australiska medier uppger Channel 9 att två av deras medarbetare skadades lätt under händelsen.

I sällskap med Avpixlat-skribent

Tv-teamet var i Rinkeby i sällskap med Jan Sjunnesson, skribent på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Sjunnesson säger till SVT att tv-teamet efter händelsen med bilen blev omringat av en grupp maskerade män. Två ur teamet ska då enligt Sjunnesson ha blivit slagna i ansiktet.

Den händelsen har polisen däremot inga uppgifter om.

– Det är inget jag känner till, säger Lars Byström.

SVT försöker nå de australiska journalisterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.