”Han har ingen mänsklig kontakt förutom när vi kommer”, säger Sebastians pappa Karl. Foto: SVT

Autistiske Sebastian, 18, inlåst ensam på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Artonårige Sebastian har grav autism. Sedan fyra månader tillbaka är han inlåst på en nedstängd avdelning på Danderyds sjukhusområde.

Den slutna avdelningen som ligger på Danderyds sjukhusområde där Sebastian suttit inlåst de senaste fyra månaderna är egentligen avsedd för personer som lider av psykoser eller schizofreni. På avdelningen är han ensam och sitter i vissa perioder, helt naken på en galonmadrass utan lakan.

– Vi besöker honom varje dag för personalen vågar inte gå in i hans rum när han är där, de är rädda för honom, säger Sebastians pappa Karl.

En aktiv kille

Under hela uppväxten har Sebastian bott hemma hos sin familj där han haft ett aktivt liv.

– Han har haft kortidsverksamhet varannan helg. Gått i skolan och det har fungerat jättebra. Han älskar att bada så vi har varit ute och seglat mycket. Han gillar att gå i skogen på promenader, säger Siv, Sebastians mamma. 

Flyttades 30 mil

I samband med att Sebastian slutade grundskolan försvann viktiga rutiner och stabilitet i vardagen, vilket orsakade flera utbrott i hemmet. Till slut blev situationen ohållbar för föräldrarna och de kontaktade sjukvården för att få hjälp.

Sebastian skickades då till ett psykiatriskt boende 30 mil bort. Väl där fick föräldrarna inte ens säga hejdå till sin son utan skickades hem med uppmaningen att komma tillbaka efter fyra veckor. När de kom tillbaka hade Sebastian tappat vikt och var i allmänt dåligt skick.

– De stoppade i honom så mycket medicin, han orkade inte ens gå, säger pappa Karl.

Det var efter detta som Sebastian flyttades till vårdavdelningen. Det skulle vara en tillfällig lösning men nu har han varit där i fyra månader.

Anpassat boende

Sebastian har fått rätt till dubbel assistans, vilket innebär två assistenter dygnet runt. Det enda som saknas är ett anpassat boende, något som hemkommunen Lidingö stad har ansvar att ordna. Men det tar tid.

– Jag talar som sagt inte om det speciella individärendet men generellt sett gör vi tillsammans med landsting och de olika enheter som är inblandade det bästa möjliga för den individen det gäller, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Men om ni har arbetat med detta sedan maj förra året, är det fortfarande inom ramen av rimlig tid? 

– Ja, det kan det vara, det beror på ärendet, säger Birgitta Sköld (LP).

Sebastians föräldrar vill inte att deras son skickas tillbaka till ett psykiatriskt boende eftersom de vet att det inte fungerar för Sebastian.

– Vi har ju upptäckt vad det är för slags vård i Sverige, på ett boende är man sövd. Vi går inte med på att han hamnar på ett boende igen. I så fall ska det vara ett jättebra boende, säger Sebastians pappa Karl.

Det psykiatriska boende där Sebastian bodde, Danderyds sjukhus och SLSO som driver avdelningen är kontaktade men har avböjt att kommentera på  grund av sekretesskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.