Foto: Yvonne Åsell/SVD/TT

Avbröt akutuppdrag för personalbyte – sköterska kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att utföra uppdraget i Upplands Väsby valde ambulanssjuksköterskan att åka till ambulansstationen för personalbyte. Transporten av patienten, som bedömdes ha akuta livshotande symtom, fördröjdes.  

Sjuksköterskans agerande innebar en ”betydande patientsäkerhetsrisk” enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu kritiseras hon för sitt handlande. 

Det går inte att klargöra om fördröjningen till patienten, som hade svåra andningsbesvär, inverkade på sjukdomstillståndet. 

Sjuksköterskan: Var utarbetad

Inspektionen för vård och omsorg anser att patienten inte fick den sakkunniga och omsorgsfulla hälso- och sjukvård som denne hade rätt till. IVO konstaterar dessutom att sköterskan arbetat fem månader som sjuksköterska innan hon fick ut sin legitimation för yrket.

Sköterskan själv har uppgett att hon var utarbetad efter nattens jobb och att hon bedömde att patienten skulle få bättre vård av en utvilad besättning. Sköterskan hade vid tillfället arbetat 24 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.