Foto: TT

Avgörande om skandalkirurg väntas

Publicerad

I dag väntas det utlåtande där Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) tar ställning till om det förelåg forskningsfusk (oredlighet) bakom den artikel som publicerades i tidskriften The Lancet och som skrevs av Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Artikeln, som ses som den mest centrala i den forskning Paolo Macchiarini utförde under sin tid i Sverige, skrevs utifrån de experiment på Karolinska universitetssjukhuset där tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade, en forskning som därefter blev starkt ifrågasatt.

Flera låg bakom artikeln

Som medförfattare till denna artikel finns bland andra Katarina Le Blanc, professor vid Karolinska institutet, som därefter begärt att få sitt namn tillbakadraget från artikeln.

Macchiarini-skandalen

Oavsett vad CEPN:s slutsats blir är det Karolinska institutet och dess rektor som i slutändan avgör om Paolo Macchiarini och hans kollegor kommer att fällas för oredlighet i forskning, det vill säga fusk, eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet