• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

76-årig man avled i cancerkön – Karolinska kritiseras

Publicerad

Efter ett klagomål i samband med långa cancerköer riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu kritik mot Karolinska Universitetssjukhuset. IVO menar att sjukhuset brustit i handläggningen av en patient som avled i väntan på operation efter att man upptäckt cancer i bukspottskörteln.

Efter den stora skandalen med köer till canceroperationer på Karolinska sommaren 2017 fick sjukhuset ett klagomål som nu avgjorts av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Cancer i bukspottskörteln

Det var den 19 juli 2017 som Norrtälje sjukhus skickade en remiss till Karolinska Universitetssjukhuset då det fanns en stark misstanke om att en patient, en 76-årig man, hade cancer i bukspottskörteln.

Den 1 augusti besökte patienten Karolinska som bekräftade misstankarna och en operation planerades till den 18 september.

Den 24 augusti blev patienten inlagd på Danderyds sjukhus på grund av gulsot. Man beslutade att tidigarelägga operationen och den 29 augusti övertogs patienten av Karolinska.

Där gjorde man dock bedömningen att mannen var för sjuk för att klara av en operation och han skickades till Norrtälje sjukhus för att hämta krafter innan han kunde opereras.

60 dagars väntetid från misstanke till operation

Den 14 september skickades mannen tillbaka till Karolinska men då hans tillstånd försämrades avsade han sig all behandling och knappt tre veckor senare avled han.

Väntetiden från att man först misstänkte cancer till den planerade operationen, alltså 19 juli till den 18 september, är 60 dagar. Enligt Ivo är den planerade väntetiden alldeles för lång för en cancerform som ofta snabbt leder till döden var allt för lång.

Man konstaterar dock att patienten snabbt försämrades och att en tidigare operation inte helt säkert hade kunnat förhindra att mannen dog.

IVO bedömer att vården på Danderyds sjukhus och Norrtälje sjukhus varit adekvat och kritiserar inte dessa sjukhus.

Parallellt med att IVO gjort en utredning har det även pågått en polisiär förundersökning efter att en polisanmälan gällande vållande till annans död upprättats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.