Hersi: ”Miljöpartiet utsatte mig för strukturell rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett halvår sedan Miljöpartiet krävde Awad Hersis avgång. Nu har han hoppat av partiet och han riktar skarp kritik mot Miljöpartiet. Hersi menar att han tvingades avgå på grund av sin hudfärg och sitt ursprung.

Tidigare ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Awad Hersi anklagades för maktmissbruk. Tjänstemän vittnade om hur han lagt sig i deras jobb och utövat påtryckningar i ärenden om försörjningsstöd. Uppgifterna ledde till skarp kritik från flera håll, även infrån Hersis eget parti, Miljöpartiet.

– De ville ha bort mig, hur som helst, säger Awad Hersi.

Flera krävde hans avgång, däribland dåvarande gruppledaren för Miljöpartiet i Stockholm Sara Pettigrew. I oktober 2016 meddelade Awad Hersi att han lämnar sina uppdrag för partiet.

En extern utredning om anklagelserna mot Awad Hersi genomfördes. Han fick kritik för att han lagt sig i tjänstemännens arbete för mycket men det gick inte att bevisa att några kontakter Hersi tagit med förvaltningen bidragit till att några beslut ändrats.

– Jag gjorde inget fel. Jag gjorde varken någonting moraliskt eller juridiskt fel. De som beställde utredningen ville att den skulle bekräfta deras anklagelser, men det blev inte så. När utredningen blev klar blev jag rentvådd, säger Awad Hersi.

Anser att han utsattes för strukturell rasism

Awad Hersi har nu efter 20 års medlemskap och engagemang gått ur Miljöpartiet. Och han riktar skarp kritik mot partiet. Han menar att han tvingades avgå på grund av sin hudfärg och sitt ursprung.

– Det som skedde kan jag bara beskriva på ett sätt, det var ett väldigt konkret sätt att bli utsatt för strukturell rasism, säger Awad Hersi.

Awad Hersi menar att det pågått diskriminering inom Miljöpartiet under en längre tid.

– Den senaste tiden har vi sett en rensning av kritiska röster inom Miljöpartiet. De flesta av dem är inte människor som anses tillhöra normen, säger han.

Fått stöd från ”gröna afrosvenskar”

Awad Hersi berättar att han har känt ett starkt stöd från flera medlemmar i partiet, som även de av olika skäl valt att hoppa av Miljöpartiet.

– De kallar sig för gröna afrosvenskar. Det är den gruppen.

SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera av de som valt att lämna Miljöpartiet. De vill inte synas i media men menar att partiet brustit i sitt arbete med mångfald.

– Tidigare var Miljöpartiet ett öppet parti men det har förändrats enormt, i dag är det en liten grupp som bestämmer. Icke-europeeiska motarbetas och petas ut, säger en fd. medlem som haft en position inom Miljöpartiet i Stockholm.

De före detta medlemmarna menar att Miljöpartiet, efter att utredningen presenterats, borde gett en förklaring till varför Awad Hersi krävdes på sin avgång.

– Det har skickats in skrivelser till styrelsen där medlemmar kräver att partiet förklarar varför Hersi var tvungen att avgå, men de har aldrig behandlats, säger en fd. medlem i partiet.

”Är ett antirasistiskt parti”

Miljöpartiet ser allvarligt på kritiken men menar att bristande förtroende ligger bakom att Awad Hersi krävdes på sin avgång.

– Miljöpartiet är ett antirasistiskt parti och det är mycket allvarligt om flera personer i partiet känner att de har blivit utsatt för strukturell rasism, det är något vi måste följa upp. När det gäller Awad Hersi så blev det väldigt svårt för honom att sitta kvar när mycket allvarlig kritik från flera olika håll riktades mot honom. Det är svårt att driva politik på ett framgångsrikt sätt om du saknar förtroende, säger Mats Berglund (MP), ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Läs mer: MP efter anklagelserna om rasism: ”Det är allvarligt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer