Babblarna som får barn att prata

Uppdaterad
Publicerad

När Anneli Tisells son föddes med Downs syndrom så tyckte hon att det saknades bra stöd till

barn som behöver extra hjälp med språkinlärningen. Så en idé om ett nytt språkverktyg för barn, växte och blev ett företag.

Småbarnsföräldrar känner säkert till de två klippen med Babblarna på Youtube. De färgglada figurerna som trollbinder barnen framför datorn. Ett av klippen har fått 12 miljoner visningar.

Och det är tack vare Lidingökillen Nils som Babblarna kom till. Nils är född med Downs syndrom och hans mamma Annelie Tisell insåg att Nils skulle behöva extra stöd i sin språkinlärning. Pedagogiken fanns, men materialet var tråkigt.

En idé växte till ett företag

– Allting som vi hittade till Nisse var väldigt specialpedagogiskt. Jag kände att det här går att göra otroligt mycket bättre. Men jag ville också att det här skulle kunna funka för alla barn, inte bara de med specialbehov, säger Annelie Tisell som är förslagschef på Hatten förlag.

Så mitt i föräldraledigheten kom en idé som idag har växt till ett förlag som heter Hatten.

Anneli använder sig av Iréne Johanssons pedagogik Karlstadsmodellen. Enkelt beskrivet så går den ut på att språkträna genom att använda tecken och ord samtidigt.

Figurerna Babblarna fanns redan innan Anneli drog igång sitt projekt. Men hon valde att göra om dem.

”Barn har börjat prata tack vare Babblarna”

– Jag frågade Iréne Johansson om hon tyckte att det var en bra idé, att flytta in Babblarna på 2000-talet, säger Annelie Tisell.

Idag skapas allt ifrån studiematerial, appar, dataspel och plastfigurer och allt har en gemensam tråd – att jobba med barns språkutveckling.

– Det som ligger mig varmast om hjärtat är alla de mailen vi har fått där vi får höra att babblarna har satt igång talet hos enormt många barn. Barn som har varit tysta, säger Annelie och ler lyckligt.

De två låtarna som finns med Babblarna har mer än 20 miljoner klick på youtube tillsammans. Och nu åtta år efter första klippet så lovar Anneli alla småbarnsföräldrar som börjar tröttna på musiken att det snart kommer en ny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.