Passagerarbåten fick inte i full back utan kolliderade med kajen – elva personer skadades. Foto: Janne Åkesson/Swepix/SVT

Backmekanism orsak till kajkrock

Uppdaterad
Publicerad

En trasig backmekanism gjorde att skärgårdsbåten ”Cinderella II” körde in i kajkanten vid Nacka strand på söndagen och flera personer skadades, skriver Dagens Nyheter.

Båten togs ur trafik och var inne på reparation för tre veckor sedan på grund av en trasig motor – men då upptäcktes inte felet. Jan Larsén, vd på Strömma turism & sjöfart, som ansvarar för turerna, säger dock till tidningen att ett motorfel inte var orsaken till olyckan.

– Motorerna fungerade alldeles utmärkt. Det är en backmekanisk i en vattenjet som inte fungerade fullt ut på ena sidan, och det undersöker vi. Jetstrålarna som används för backen regleras med skopor som fälls ner och vrids. Den ena av dem fälldes inte ner tillräckligt, säger han till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Passagerarbåt har kört in i kaj i Nacka

Någon förklaring till varför felet inträffade finns inte då skopan fungerade vid en testkörning kort därefter. Trots detta räknar Jan Larsén med att ”Cinderella” tas i trafik på onsdag.

Bolaget ska också se över säkerhetsrutinen och inredningen på båtarna då flera personer satt på stolar som inte var förankrade i golvet och flög flera meter bakåt av smällen. Nio personer fick föras till sjukhus med allt från benbrott till sår- och brännskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.