Haji Farah från Järva Föräldraallians sitter på Rinkeby torg och samlar in frågor till politikerna inför Järvaveckan. -Vi och politikerna har misslyckats i förorten, säger han. Foto: SVT/Martin Lundberg

Både hopp och oro inför Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

Politikerveckan i Järva har i år lyckats locka till sig alla ledarna för riksdagens partier. Det finns stora förhoppningar på Järvaveckan men också en oro att politikerna kanske har gett upp.
-Vi och våra politiker har misslyckats i förorterna, säger Haji Farah från Järva Föräldraallians.

Järvaveckan är den nya politikerveckan som lockar toppolitikerna ut till förorten norr om Stockholm.

I år kommer alla ledarna för riksdagens partier dit, inklusive statsminister Stefan Löfven som däremot nobbar den traditionella politikerveckan i Almedalen på Gotland senare i sommar.

– För första gången får vi i Järva hit alla våra partiledare, säger Mohamed Haji Farah från Järva Föräldraallians, när Agendas reporter träffar honom på nationaldagen, några dagar innan Järvaveckan drar igång.

LÄS MER: Fi startar politikerveckan: ”Vi får inte blunda för problemen”

LÄS MER: ”Viktigaste målet är att låta människor träffa varandra”

Samlar in frågor till politikerna

Haji Farah är ett känt ansikte i Rinkeby. Han sitter på Rinkeby torg och samlar in tankar, frågor och åsikter som han ska ge partiledarna när de kommer:

– En mamma som bor i Rinkeby säger ”jag vill ha trygghet och flera jobb”, en annan säger ”politiker måste göra något åt de kriminella här”, säger Haji Farah.

Framför sig har han ett papper med bilder på alla partiledarna som ska komma till Järvaveckan.

– Man hör många gånger om invandrare, om asylsökande, man pratar om dem – men nu är jag glad att de vill prata med oss, säger han.

”Barnen säger: Ni har lurat oss”

Det finns stora förhoppningar på politikerveckan i Järva – men bakom de svenska flaggorna gnager en oro över att politikerna kanske har gett upp. Haji Farah säger med eftertryck:

– Den bästa grejen vi har är våra barn. Den bästa grejen. Och vi tappar våra barn, en efter en. Deras förtroende, de är arga på oss alla, på alla vuxna, på socialen. De säger till mig Haji, ni har lurat oss.

LÄS MER: Många mord kopplas till Järva

Haji Farah talar om en förlorad generation, om dåliga skolresultat år efter år, om trångboddhet och om föräldrar som lämnats i sticket av samhället:

”Vi och våra politiker har misslyckats”

– Jag tror inga föräldrar drömmer om, när en mamma har ett barn i magen, att barnet ska bli en IS eller en kriminell som säljer droger. Jag tror ingen mamma drömmer om det men tyvärr har det blivit så. Vi har misslyckats och våra politiker har misslyckats i förorterna. Det enda de säger är: vi ska satsa på polisen, säger Haji Farah till Agenda.

Reportage i Agenda söndag 11 juni kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Ahmed Abdirahman, grundare och ordförande i The Global Village, en ideell förening som arrangerar Politikerveckan i Järva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet