Foto: TT

Balettakademien i Stockholm vill bli högskola

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ansöka om högskolestatus hoppas Balettakademien i Stockholm att fler ska ha råd att utbilda sig inom dans samtidigt som yrkesrollen som dansare får högre status.

Det är svettigt och varmt i danssalarna på Balettakademien. Orsaken är inte enbart att det är fysiskt ansträngande utan också det faktum att det egentligen är lite för trångt. För att få ekonomin att gå runt som fristående studieförbund, tvingas skolan ta in fler elever än man egentligen har plats för.

Idag studerar totalt 70 personer vid Balettakademien, fördelade på tre årskurser. Enligt skolans rektor Jan Åström skulle man helst inte vilja ha fler än 45 elever.

– Om vi skulle få högskolestatus skulle det innebära att vi får statliga bidrag och på så sätt skulle vi slippa ta in så många för att få ekonomin att gå runt, säger han.

Ansökan om högskolestatus

Därför har man efter många års funderingar slutligen skickat in sin ansökan till regeringen om att Balettakademien ska få bli högskola. Jan Åström menar att det är självklart att man uppfyller de kriterier som ställs på en sådan utbildning.

Men processen tar lång tid, och tidigast om två år skulle en högskoleutbildning i Balettakademiens regi kunna bli verklighet.

– Om vi får bli högskola skulle vi dels kunna bredda vår rekrytering eftersom långt ifrån alla har råd att betala de 26.000 kronor per termin som det kostar att plugga här. Men dessutom tror jag också att många föräldrar skulle känna sig mer trygga med att deras barn får högskolepoäng istället för ”bara” ett diplom som dansare, säger Jan Åström.

Ökade chanser till jobb

Även de elever som går på skolan nu hoppas att Balettakademien ska bli högskola. Inte minst för att man tror att en högskoleexamen skulle betyda högre status på arbetsmarknaden både i Sverige och utomlands.

– Jag tror absolut att det skulle ha ökat mina chanser på arbetsmarknaden och jag skulle med all sannolikhet få fler jobberbjudanden, säger Marte Gorten i årskurs två.

Hon får medhåll av sin klasskamrat Rasmus Kalén.

– Visserligen handlar ju dans mycket om vad du presterar på olika auditions men visst ökar statusen om man har en högskoleutbildning och inte enbart ett diplom. Sedan ska man inte glömma bort att det ekonomiskt är en vinst för den som slipper betala utbildningen själv, säger han.

Kan bli start 2018

Nu väntar en ganska lång byråkratisk runda innan skolan tidigast i vår kan få svar på om ansökan godkänns eller ej. Om man får ja på sin förfrågan om att bli högskola räknar man med att Balettakademiens högskoleutbildning i dans kan starta hösterminen 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.