Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Oenighet kring bidrag till barn utan uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Barn till personer som inte har rätt att vistas i Sverige har ändå rätt till bidrag. Det beslutade Stockholms stads röd-grön-rosa majoritet i oktober. Oppositionen menar att man riskerar ett utbrett skuggsamhälle men socialborgarrådet tycker att kommunen har ett ansvar.

Lite mer än tre månader har gått sedan kommunfullmäktige i Stockholm stad blev den andra kommunen i landet som röstat igenom att barn i familjer som vistas i kommunen utan tillstånd ska ha rätt till bidrag och ekonomiskt bistånd från samhället.

– Det handlar om att vi ser att det finns barn i Stockholm som lever under oerhört svåra förhållanden och då har vi ett ansvar att agera. De här barnen har inte valt om de ska vara här i Sverige eller någon annanstans, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Men än så länge är det få som sökt bidraget.

– Det kan vara att många inte vet om det, sedan tror jag också att det handlar om att man fortfarande är rädd för att kontakta myndigheter i och med att man håller sig gömd, säger Joanna Millares Rosell, utredare Socialförvaltningen.

Det kan handla om pengar till kläder och mat som bestäms utifrån en schablon där åldern avgör hur mycket man får. I kronor handlar det om summor mellan ungefär 2000 – 4000 kronor.

Kritik från oppositionen

Kritiken har dock varit stor från oppositionen. Sverigedemokraterna protesterade kraftigt under kommunfullmäktige och även Moderaterna är starkt kritiska till det ekonomiska biståndet.

– Det man nu gör är att öppna upp till de som undanhåller sig utvisning och det menar vi är helt fel. Det skapar ett skuggsamhälle och en permanent försörjning av de som inte ska vistas i Sverige, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Men det handlar om deras barn?

– Egentligen handlar det om att man överprövar myndigheters beslut om asylprövning här i Stockholm stad och medger att de som har fått ett avslag ändå ska få stanna. De ska bli försörjda av bidrag och det är helt fel väg att gå. Vi ska inte öppna upp för ett parallellsamhälle, säger Anna König Jerlmyr (M).

Enligt en dom i högsta förvaltningsdomstolen behöver kommuner inte betala ut ekonomiskt bistånd till personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

Socialtjänstlagen ger dock stöd till att betala ut till vem som helst som behöver det och i detta fall har Stockholms stad utgått ifrån den lagstiftnigen.

Kommunalt ansvar

Kan du förstå att det är många som uppfattar det som att man kringgår lagen på det här sättet?

– Ja men det här handlar om att vi också har ett ansvar i lagen att ge stöd och hjälp till barn. Och då har vi en socialtjänstlag vi använder oss av där vi fattar beslut om att vi ska ge en tydlighet och vägledning till socialtjänsten om hur man ska göra när man möter den här gruppen, säger Åsa Lindhagen (MP).

I Malmö har man haft biståndet en längre tid. Vid flyktingströmmen 2015 såg Malmö stad en kraftig uppgång men därefter har det mattats av.

Vid senaste mättillfället, som avser november 2017, var det 178 unika hushåll som fick bidraget. Stockholm är inte i närheten av de siffrorna enligt socialtjänsten som inte kan ge några exakta siffror innan sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.