Barn och föräldrar tar till sig information bättre via webben än via en broschyr. Det framgick vid samtal med barnen på sjukhuset samma dag som de som skulle opereras Foto: TT arkivbild

Webbsida ska hjälpa barn inför operationer

Uppdaterad
Publicerad

Barn som ska opereras behöver informeras på ett sätt som de förstår. Bäst är det om informationen är webbaserad. Det slår anestesisjuksköterskan Gunilla Lööf fast i sin forskning vid Karolinska Institutet – och nu skapar hon en portal riktad till barn.

– Vi måste försäkra oss om att barnen är väl förberedda och har förstår vad som ska hända. Det är faktiskt deras rättighet, säger Gunilla Lööf, forskare Karolinska Institutet.

Gunilla Lööf har arbetat som anestesisjuksköterska i 25 år och har i sin doktorsavhandling forskat på hur barn tar åt sig informationen från sjukvården. Hon tycker att det behövs en helomvändning. Förberedelse av barn måste standardiseras och vara en obligatorisk del inför narkos och operation.

Rätten till individuellt anpassad information är egentligen redan reglerad i både hälso- och sjukvårdslagen samt patientlagen, men den efterföljs inte, anser Lööf som arbetar på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Ihållande separationsångest

Om ett barn inte är tillräckligt bra förberedd inför en operation så triggar det i gång oro som ibland kan få långtgående konsekvenser. Problem med sängvätning och svår separationsångest som håller i upp till ett år efter operationen kan uppstå. Dessutom kan föräldrarnas egen oro spilla över på barnet poängterar Gunilla Lööf.

– Barn oroar sig inte alltid sig för samma saker som vi vuxna inför en operation, därför är det viktigt att möta barnen på deras villkor.

Webben bättre än broschyrer

Gunilla Lööf har i sin forskning jämfört två grupper av barn och deras föräldrar. Ena gruppen har fått information via en broschyr, den andra via webben. Den sistnämnda gruppen var betydligt bättre insatt i vad som skulle hända under operationen, vilket kan minska behovet av smärtlindring efter ingreppet.

Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden ska hon dra igång en sjukhusportal som riktar sig till barn, ett slags barnens egna 1177.

– Vi räknar med att släppa webbsidor allt eftersom vi blir klara med dem. Det är onödigt att barn lider när vi faktiskt har många kanaler som vi kan använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.