Skolbarn stacks på kanyl

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna är upprörda efter att ett barn hittade en kanyl som den stack sig på i S:t Görans förskoleområde förra veckan.
Många ställer frågan hur det kunde hända. Nu ska skolan vidta åtgärder för att motverka att en liknande situation uppstår igen.

Richard Julins barn har gått i skolan som ligger S:t Görans förskoleområde. Redan i april när Stockholms första mottagning för utbyte av sprutor öppnade var han kritisk mot valet av plats. Trots att S:t Görans sjukhus ligger en kort bit från flera förskolor valde Stockholms läns landsting att placera mottagningen vid sjukhuset.

– Jag har haft barn i skolan i sju års tid, sen tog det bara några månader tills någon stack sig med en kanyl,. Och vi ser de fakto personer som injicerar näst intill dagligen i området, i parkerna här omkring, säger Richard Julin.

Han hoppas att mottagningen placerar på en lämpligare plats, och inte nära förskolan. Mottagning har i dag mindre än fyra år kvar på sin prövoperiod.

Anlitat väktare

S:t Görans sjukhus har vidtagit flera åtgärder. Förutom ett närmre samarbete med polisen har de även anlitat privata väktare som ska patrullera i området om nätterna.

– Det finns en krisplan för varje förskola i kungsholmen och det är den vi utgått ifrån. Vi lever mitt i stockholm och måste skydda våra barn. Det är jättetragiskt att det här har hänt och att vi måste ta fram den här krisplanen som vi har gjort, berättar Kerstin Emriksson Wallin, avdelningschef på Stockholms Stadsdelsförvaltning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer