• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling i Gnesta. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) förespråkar beslutet. Foto: SVT

Barn till föräldralediga får rätt till heltid i förskolan

Publicerad

Den rödgrönrosa majoriteten har nu beslutat att införa rätt till heltid på förskolan för barn till föräldralediga.

Tidigare har föräldralediga kunnat lämna sina äldre barn 30 timmar på förskola när de varit hemma med ett nytt syskon. Med det nya beslutet ökar man nu till heltid eller obegränsade antal timmar.

– Alla barn ska behandlas lika, det är en självklarhet för mig. Vårt beslut idag ger alla barn samma rätt till förskolan. Det är en viktig valfrihetsreform, jag är övertygad om att det är föräldrarna själva som bäst förstår behoven i sin familj. Det är inget jag som politiker ska lägga mig i. Andra har en annan syn på detta, men för mig är familjens valfrihet grundläggande. Min syn är att politiken ska skapa möjligheter för alla barn och familjer att planera utifrån sin situation, det gör vi genom detta beslut, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Stockholms stad sticker ut

Vissa kommuner i länet använder sig av den lagstadgade lägsta gränsen för barnomsorg – 15 timmar i veckan. De erbjuder sedan fler timmar om barnen är hemma på lov. I vissa kommuner kan föräldrarna ansöka separat om fler timmar. Men i Stockholm tror man att satsningen på fler timmar kommer att löna sig i framtiden.

– Förskolan har positiva effekter på barns lärande och utveckling, och ger ett bra socialt sammanhang. Utöver det fungerar den även utjämnande när vi tittar på socioekonomiska effekter, förskolan är en viktig del i vårt arbete att bygga ett Stockholm för alla, finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Stark kritik mot förslaget

Beslutet har mött stark kritik. Liberalerna i Stockholms stad menar att förslaget riskerar att leda till större barngrupper och en tuffare arbetsmiljö för de anställda i Stockholms förskolor.

– För oss liberaler är förskolan en pedagogisk verksamhet som ska präglas av hög kvalitet. Med det här beslutet om heltidsförskola är jag orolig för att vi snarare går tillbaka till att se på förskolan som ren barnpassning, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Även Moderaterna röstade nej till förslaget.

– Det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna inte vet hur situationen i förskolan ser ut, trots att förskollärare och fackförbunden påtalat detta genom flertal protester. Förskolan i Stockholm står inför stora utmaningar med växande barnkullar, brist på utbildade lärare och ökade sjukskrivningar, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Resultat · Vad tycker du om heltid i förskolan för syskon?

  1. Bra! Helt rätt att få välja själv.
    25 %
  2. Dåligt! Det skulle påverka förskolan negativt.
    75 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer