Foto: Henrik Montgomery/TT

Barnmorska åtalas för barns död 

För första gången ställs en barnmorska inför rätta efter en förlossning där barnet dog. Förväxling av mediciner orsakade dödsfallet. 

Det var tre år sen som kvinnan, då i slutet av sin graviditet, kom in till Danderyds förlossning för att få bli igångsatt. Personal beslutade att kvinnan skulle förlösas med kejsarsnitt eftersom barnet låg felvänt, något som var förenat med stora risker, det skriver tidningen Vårdfokus

Läkare ordinerade värkhämmande medel och satte upp kvinnan på en tid för kejsarsnitt morgonen efter. Den ansvarige barnmorskan förväxlade då två läkemedel och gav istället kvinnan värkstimulerande medel.

När hon upptäckte sitt fel gav hon dessutom samma dos värkhämmande medel som läkaren ordinerat. Kvinnan fick då intensiva krystvärkar och började föda fram barnet.

Kaotisk förlossning

Barnet föddes fram efter en, vad vittnen beskrivit, kaotisk förlossning. Barnet var livlöst och avled drygt två veckor senare. 

Inspektionen för vård och omsorg är kritisk till att barnmorskan inte direkt meddelade sina kollegor om hennes felmedicinering. Det gjorde hon först efter att barnet fötts fram. Med ett akut kejsarsnitt hade barnet haft chans att överleva.

”Oaktsamhet som är straffbar”

Nu blir händelsen föremål för en rättegång. Det är första gången en barnmorska ställs inför rätta, men det finns tidigare fall där annan vårdpersonal har åtalats för misstag.

– Man kan ha varit oaktsam utan att det är brottsligt, det är alltid en svår bedömning. Men i det här fallet har jag bedömt det som att det handlar om en oaktsamhet som är straffbar, säger kammaråklagare Lotta Karlsson till Vårdfokus.

Barnmorskan åtalas för vållande till annans död.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer