Hör verksamhetschefen Lisa Ryding svara på frågan om hur hon bemöter barnmorskornas oro: ”Så ska det inte vara”. Foto: Amela Mahovic/SVT

Neddragningar på flera barnmorskemottagningar i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De ungefär 100 barnmorskor som jobbar i primärvården i södra länet har fått ett oroväckande mail från ledningen: budgeten räcker inte och nu måste man dra ner på personalen. De anställda oroar sig för att flyttas till sjukhusens krisande förlossningsvård.

Hör barnmorskechefen förklara budgetneddragningarna i klippet ovan.

– Vi kommer försöka göra frivilliga lösningar, vi använder oss inte av tvångsmedel, säger Lisa Ryding, till SVT.

Hon arbetar som verksamhetschef för barnmorskemottagningarna i södra Stockholms primärvård. Här kan man exempelvis få hjälp att sätta in preventivmedel och nyblivna mödrar kan komma på eftersamtal.

Lisa Ryding tillbakavisar kritiken från barnmorskor som är oroliga för att bli tvångsförflyttade till sjukhusens förlossningsvård.

”Katastrofalt dålig tajming”

– Nej inte alls. Det är bara en katastrofalt dålig tajming att det här beslutet kom precis under förlossningskrisen. De har inget med varandra att göra, säger hon.

I ett mail hon skickat ut till personalen i slutet av oktober står det:

Vi har lagt fram ett förslag om att minska antalet medarbetare med sju stycken tjänster inom BMM Stockholm Södra för att få en budget i balans.”

Flera privata mottagningar har öppnat upp i Stockholm, vilket lett till att färre besök bokats in på BMM Stockholm Södra. Därför väntar nu personalneddragningar på de berörda mottagningarna som ligger i Vantör, Skärholmen, Södermalm, Haninge, Huddinge och Tyresö. Barnmorskor som SVT talat med tycker att jobbet redan är stressigt, och de är oroliga för att arbetsmiljön ska bli ännu värre när personalstyrkan minskar.

”Löpande band”

– Vi har redan en hög belastning och hinner inte med våra arbetsuppgifter. Spiraler ska sättas in på löpande band – 20 minuter får vi på oss för samtal, insättandet och dokumentation, skriver en upprörd barnmorska till SVT.

Inga neddragningar väntas i nuläget i norra Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.