Barnmorskor slår larm

Uppdaterad
Publicerad

För få barnmorskor på sjukhusen i sommar.

Barnmorskorna på Huddinge sjukhus slår larm om att de är för få för att kunna ta hand om sommarens alla förlossningar. De tror att patientsäkerheten kommer att hotas.

Det föds fler barn i år än förra året och trenden är att det föds flera barn under högsommaren. Därför slår barnmorskorna på Karolinska Huddinge larm om en allt mer pressad arbetssituation.

”Oroade över patientsäkerheten”
-Barnmorskorna själva är oroade och ser att de missar saker, säger Liv Andersson på Vårdförbundet Karolinska Huddinge som berättar att barnmorskorna är djupt oroade för patienternas säkerhet.

Förlossningsavdelsningen Karolinska i Solna har minskade platser pga av en renovering. Därför menar vårdförbundet att det kommer fler födande till Huddinge sjukhus istället. Chefläkare Gunnar Öhlén säger att det har varit svårt att få tag på personal till sommaren.

Barnmorskorna tvingas jobba övertid
 -Utöver det här läget så finns det pass som inte är bemannade, säger Liv Anderssson och menar att barnmorskorna kommer att bli beordrade att jobba övertid. Redan nu hinner de sällan äta, gå på toaletten och se till mammorna på det sätt de vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer