”Vi vill bara hinna äta och kunna gå på toaletten”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen samlades barnmorskor utanför Landstingshuset för att demonstrera mot situationen inom förlossningsvården.

Initiativtagaren, Eva Nordlund, barnmorska på Karolinska Huddinge rev ner ett stort jubel när hon talade. Barnmorskorna kräver inte högre löner – bara vettigare villkor.

– Det är vårt ansvar att säga till Filippa Reinfeldt, vi behöver inte träna på arbetstid. Vi vill bara ha rast och hinna äta och gå på toaletten, säger Eva Nordlund.

– Kvinnorna föder inte på rätt tid i förhållande tilll bemanningen. Sluta klappa oss på huvudet och säg att allt är bra, säger Eva Nordlund i sitt tal.

Hon fortsätter:

– Kvinnor begär kejsarsnitt vid sin andra förlossning på grund av dåliga erfarenheter från den första förlossningen. Vad kostar inte det?

Filippa Reinfeldt kom sedan ut och talade.

– Barnmorskorna kräver inte högre löner, bara vettigare villkor, säger ABC:s reporter Maggan Benson som är på plats utanför Landstingshuset på Kungsholmen.

I Stockholm har länets barnmorskor fått nog. För en dryg månad sedan gick de ut och krävde förändringar inom förlossningsvården i form av bland annat mer personal och fler vårdplatser. Detta sedan de känt att de inte kunde garantera en trygg och säker vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.