Foto: Christine Olsson/TT

BB-hotell slår larm: ”Stressymptom hos personalen”

Publicerad

På BB-hotellet på Södersjukhuset vårdar en barnmorska upp emot sex nyförlösta familjer helt själv. Nu vänder sig skyddsombuden till Arbetsmiljöverket för att få stopp på vad de tycker är underbemanning.

När BB-hotellet öppnade 2013 var det tänkt som en plats där friska mammor och barn skulle vila upp sig efter förlossningen. Men i takt med att antalet förlossningar har ökat i länet så skickas allt fler familjer med mer omfattande omvårdnadsbehov till BB-hotellet. Patienter som kräver mer tid från den redan stressade personalen.

Ariane Catoméris Kabwe, skyddsombud och barnmorska

– Vi känner hela tiden en press eftersom vi ofta har tolv individer per barnmorska som vi vårdar. Många gånger får vi familjer som inte platsar enligt BB-hotellets riktlinjer. Vi ska till exempel inte sätta dropp på kvinnorna, men ibland måste vi göra det, berättar Ariane Catoméris Kabwe som är skyddsombud på Vårdförbundet, och som har jobbat som barnmorska i 22 år.

– Många av oss barnmorskor har fått stressymptom, det gör oss oroliga. Vi känner oss otillräckliga.

Allt fler avvikelserapporter skrivs

I två års tid har förtroendevalda barnmorskor drivit frågan om högre bemanning. Ariane Catoméris Kabwe understryker att BB-hotellets chef har visat engagemang och förståelse för arbetsmiljöfrågorna, men trots det har ingenting hänt, därför väljer skyddsombuden att vända sig till Arbetsmiljöverket.

– För två år sedan skrev barnmorskorna avvikelserapporter några gånger per månad. Nu skrivs det flera gånger i veckan, säger Ariane Catoméris Kabwe och fortsätter:

– Vi kan känna att det ibland kan bli fara för patientsäkerheten. Vi vill inte att det ska gå så långt att en överbelastad barnmorska eller familj ska bli drabbad på grund av bemanningen.

Vill ha mer personal på kvällar

Skyddombuden kräver nu höjd bemanning på kvällar där man anser sig inte räcka till.

– Det är en gång som man får vara med om det första mötet med sitt barn. Det tycker inte jag att man ska förstöra med jäktade barnmorskor.

Eva Jansson är vårdenhetschef på kvinnokliniken på Södersjukhuset.

– Klinikledningen tar personalens oro och anmälan till arbetsmiljöverket på största allvar. Just nu pågår ett arbete tillsammans med en arbetsmiljögrupp och man söker gemensamt lösning på problemet. Vi ser över bemanningen i hela vårdkedjan, både förlossning och eftervård, säger hon.

Verksamhetsledningen har nu föreslagit att man ska stärka upp bemanningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet