BB Sophia stänger före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan sommaren kommer BB Sophia att avsluta sin verksamhet. Det står klart efter en överenskommelse där förlossningsplatserna fördelas på övriga kliniker i länet.

Det är Stockholms läns landsting och BB Sophia som gemensamt kommit överens om att avveckla BB Sophia redan den 16 maj. Då ska övriga förlossningsenheter ha utökat sin kapacitet för att ta emot de förlossningar som BB Sophia annars hade tagit hand om.

3000 förlossningar

Det rör sig om närmare 3000 förlossningar som nu kommer förläggas på andra enheter. Kapacitetsökningen på övriga kliniker kommer framför allt att ske från mitten av maj.

– Genom att förändringarna blir klara före semesterperioden blir vården och planeringen bättre för både blivande föräldrar och inte minst för personalen. Förlossningsvården är under ständig utveckling och med denna utökning av antalet platser tar vi höjd för framtiden, för att fler ska kunna få föda på den förlossningsenhet de har valt, säger Ella Bohlin (KD).

Socialdemokraterna kritiska

Socialdemokraterna i landstinget menar dock att det finns anledning till oro efter beskedet. De menar att det inte är klart hur till exempel platserna på Södersjukhuset ska komma till.

– Jag känner stark oro för att den platsfördelning som gjorts inte kommer att räcka till eller att det finns beredskap för hur dessa platser plötsligt ska tillkomma. Landstingsalliansen måste kunna svara på hur de ska förhindra det kaos inom förlossningsvården som vi nu riskerar att hamna i, säger Dag Larsson, oppositionssjukvårdslandstingsråd (S).

Socialdemokraterna säger att SÖS förlossning behöver renoveras och ifrågasätter att de ska kunna ta emot nästan 1000 förlossningar extra per år medan de ska genomgå renovering.

Färre får sitt förstahandsval

Landstinget skriver i ett pressmeddelande att förlossningsenheter som ingår i vårdval förlossning får ersättning utifrån hur mycket vård som utföras. Resurserna som tidigare gick till BB Sophia fördelas alltså mellan de kliniker som nu kommer ta emot förlossningarna.

Idag föder över nio av tio kvinnor på den enhet de valt i första hand. Stockholms läns landsting räknar med att det under en period kan bli färre som får föda på den klinik som de valt i första hand.

Södersjukhuset: 900 förlossningar

Södertälje sjukhus: 425 förlossningar

Karolinska Solna: 150 förlossningar

Karolinska Huddinge: 800 förlossningar

Danderyds sjukhus och BB Stockholm: 650 förlossningar

Total kapacitetsökning: 2925 förlossningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet