Skelettdelarna hittades i samband med grävning av ett elledningsschakt. Foto: Polisen

Benrester utanför Vaxholm mer än 100 år gamla

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag som utförde grävarbeten på en ö utanför Vaxholm hittade i slutet av juni benrester från ett skelett och kontaktade polisen. En förundersökning om mord inleddes, men nu visar det sig att benresterna är mer än 100 år gamla.

Fyndet av benresterna gjordes den 29 juni.

– Det var vid 10.30 som grävarbetarna kontaktade polisen efter att de ser något som ser ut att vara rester av ben, så Ola Österling, presstalesperson Stockholmspolisen, då.

Sjöpolisen kallades till platsen, och utifrån deras bilder av skelettdelarna kunde flera kriminaltekniker med osteologisk kunskap konstatera att det rörde sig om mänskliga kvarlevor.

Stockholmspolisens kriminaltekniska avdelning på instagram skriver att minst två hela kroppar någon gång grävts ner på platsen. Frågan var när detta skedde.

En förundersökning om mord inleddes och bland annat tänder från fynden skickades på analys.

Nu har svaret från Rättsmedicinalverket kommit. Enligt deras analys av en av tänderna ”är individen född för över 100 år sedan, troligen före 1850”, skriver polisen på instagram.

Hur personerna dött framgår dock inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.