Landstingsråd Ann Starbrink (L). Foto: SVT/TT

Besked från Alliansen: Ny granskning av strumpavtalet

Publicerad
Det blir en extern granskning av det så kallade strumpavtalet i Stockholms läns landsting. Det uppger ansvariga landstingsrådet Anna Starbrink (L) för SVT. Beskedet välkomnas av oppositionen.

Under dagen har Anna Starbrink ringt upp Socialdemokraternas gruppledare Erika Ullberg och bjudit in till samtal om upplägget för granskningen. Ullberg välkomnar inbjudan.

– Självklart. Jag tror att alla förväntar sig att alla kort kommer på bordet, att vi får veta varför man inte stämde bolaget och hur man kunde gå med på att lämna goda referenser till ett företag som i stället borde skämmas och stämmas.

Läs mer: Köpte strumpor för 6000 kronor – styck

Även Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson välkomnar att det blir en extern utredning.

– Det viktigaste är sedan att Alliansen vidtar åtgärder som ett resultat av granskningen, säger han.

Krav i september

Redan i september krävde oppositionen en extern granskning, men Anna Starbrink ville då avvakta landstingets egen så kallade händelseanalys.

Läs mer: Advokatbyrå på dubbla stolar i strumpskandalen

Den blev klar i november, och visade bland annat att de ansvariga fått varningar från flera experter innan man tecknade avtalet, men ändå valde att gå vidare.

Anna Starbrink skriver via sin pressekreterare till SVT att uppdraget om att ordna en extern granskning kommer att ges till hälso- och sjukvårdsdirektören så fort man kommit överens med Socialdemokraterna om upplägget.

Det formella beslutet om granskningen kommer i så fall att kunna klubbas av Hälso- och sjukvårdsnämnden den sista januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet