Hör Anna König Jerlmyr (M) om granskningen av stadens coronahantering. Foto: Jessica Gow / TT

Besked om coronaläget i Stockholm i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads och externa aktörers agerande under coronapandemin ska utvärderas i flera steg, vilket ska ske i samarbete med akademin. Ett första steg blir att utvärdera de första månaderna, och en samlad utvärdering sker när krisen är över. Det berättade den politiska majoriteten i stadshuset under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

– Den här sommaren kommer att vara annorlunda och från stadens sida kommer vi gör allt för att den ska vara så bra som möjligt, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, på presskonferensen där staden berättade om coronaläget inför sommaren.

De anställda inom vård och omsorg i Stockholms stad kommer att kunna få ledigt i sommar, förklarar König Jerlmyr. Stockholms stad kommer även kunna erbjuda tusentals fler sommarjobb till ungdomar.

”Håll koll på tonårspojkarna”

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) berättar att staden förväntar sig att fler barn och ungdomar kommer att vara hemma, vilket kan betyda ett större tryck på socialtjänsten.

– Föräldrar, håll koll på era tonårspojkar, uppmanar han.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppmanar stockholmare och besökare att välja att umgås i parker men att sprida ut sig. Så som det sett ut i Rålambshovsparken de senaste dagarna ska det enligt Helldén inte se ut.

Förlängt besöksförbud på äldreboenden

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) säger att allt pekar mot att det nationella besöksförbudet på äldreboenden kommer förlängas till september.

– Vi kan inte låta en hel sommar passera utan att äldre på äldreboenden får träffa sina anhöriga, säger Erik Slottner samtidigt.

Därför har information gått ut om hur besök ska kunna genomföras utomhus i sommar på ett säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.