”Den främsta anledningen till att vi gör det här handlar om kunskapsresultaten”, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: SVT

Beslut fattat: Elever flyttas från Valstaskolan

Uppdaterad
Publicerad
Till följd av en otrygg skolmiljö och låga kunskapsresultat kommer eleverna i årskurs fyra och fem på Valstaskolan i Sigtuna att flyttas till andra skolor i kommunen. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden på torsdagskvällen.

– Vi har klubbat igenom beslutet ikväll, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Totalt berörs 119 elever av beslutet. Anledningen till att eleverna flyttas från Valstaskolan är delvis att skolmiljön anses otrygg. Skolan saknar en riktig skolgård och har få behöriga lärare. Dessutom ska det förekomma öppen droghandel i anslutning till skolan.

– Visst har det funnits en problematik kring otrygghet i just det här området, men den främsta anledningen till att vi gör det här handlar om kunskapsresultaten och den här problematiken med obehöriga lärare och hög omsättning, säger Pernilla Bergqvist.

Enig nämnd

Sigtuna kommun styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpariet och Liberalerna. Vid kvällens nämndmöte ställde sig även oppositionspartierna bakom beslutet.

– Det var en helt enig nämnd. Alla partier ställde sig bakom det här, säger Pernilla Bergqvist.

– Vi kommer att ställa oss bakom den här akutåtgärden. Jag upplever ju att det är en panikåtgärd på grund av att man har bortsett från trygghetsfrågorna i Valsta under en lång serie år. Nu är det någon som får betala priset och det är barnen, sa Johan Henrikson (M), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, till SVT Nyheter Stockholm tidigare under torsdagen.

Valstabor bekräftar otrygghet

Personer som SVT har pratat med i Valsta centrum bekräftar att gäng stökar och säljer droger runt skolan. Enligt Florence, som bott i Valsta i många år, har problemen blivit värre den senaste tiden.

– På senare år har det blivit mycket gäng, säger hon.

Eleverna i årskurs fyra och fem kommer att få börja i nya skolor redan om en månad.

– Nu påbörjas förarbetet och i början på april ska eleverna vara på sina nya skolor, säger Pernilla Bergqvist.

Årskurs sex till nio blir kvar på Valstaskolan tills vidare, men fram till 2023 planerar Sigtuna kommun en ny högstadieskola och två ytterligare grundskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer