Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Misstänkt beväpnad man i lägenhet förd till förhör

Uppdaterad
Publicerad

Den man som barrikaderat sig i en lägenhet i Sundbyberg i över ett dygn har nu kunnat hämtas till förhör av polisen. Det var efter uppgifter om att mannen hade vapen som en stor polisinsats inleddes. Skottliknande ljud ska ha hörts från lägenheten och mannen är initialt misstänkt för brott mot vapenlagen.

Larmet kom in till polisen vid 01-tiden natten till söndag.

– Vi har under hela dagen förhandlat med mannen på telefon men hoppas att vi under eftermiddag/kväll kan få en lösning på det här och att han lämnar bostaden, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT Stockholm vid 16-tiden på söndagen.

En stor polisinsats inleddes, bland annat med flera förhandlare som försökte komma i kontakt med mannen.

Ljud som liknade skott

– Det är ett flertal polisbilar, tre ambulanser och ett stort antal poliser på plats.  Det är omfattande avspärrningar i området och många nyfikna människor som står utanför avspärrningarna, sa SVT:s reporter på plats under söndagen, Emilia Aro.

För att undvika fara uppmanades allmänheten att följa polisens instruktioner. Vid lunchtid inkom nya uppgifter om ljud som kan ha uppfattats som skott.

– Det finns uppgifter från platsen att det under förmiddagen hörts ljud som kan ha uppfattats som skott, säger Towe Hägg.

Förd till förhör

Först vid 03-tiden natten mot måndag kunde polisen gå in i lägenheten. Där hittade man mannen, som nu har hämtats in till polisstationen för förhör.

– Det hela gick lugnt till, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

I nuläget är mannen misstänkt för brott mot vapenlagen, men rubriceringen kan ändras i och med att utredningen fortgår.

Polisen kommer att minska avspärrningarna till att enbart gälla kring den aktuella lägenheten där mannen suttit barrikaderad i över 24 timmar.

– Vi håller på att söka igenom lägenheten, dels för att söka efter vapen och dels för att säkra bevis, säger Wallentin.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.