Foto: TT.

”Rädd och orolig över läget”

Uppdaterad
Publicerad

Bianca Kronlöf är skådespelaren, aktivisten och komikern som inte backar för debatten. I kväll står hon på scen i centrala Stockholm och kör årets sista ståupp.

– Jag kommer prata om min feministiska- och antirasistiska kamp och mitt privatliv. Det går liksom ihop. Allt är politik, säger hon.

Bianca Kronlöf blev känd efter videoklippen ”Shit snubbar say” och ”Så jävla PK” som setts av en halv miljon tittare på Youtube. Och humorn använder hon som ett redskap för att få folk att lyssna och vilja kommunicera.

”Alla har ett ansvar”

Bianca Kronlöf tycker att hon liksom alla andra har ett ansvar i att ta debatten.

– Debatten i fikarummet är lika viktig som den i det offentliga rummet. Och vi som jobbar i det offentliga rummet har en ännu viktigare roll just nu, säger hon.

Orolig över utvecklingen

Nyligen kom hon hem från en reportageresa i Bangladesh efter att ha jobbat med Musikhjälpen och blev chockad över det som händer i Sverige.

– Kolla bara på abortfrågan. Det snackas om att det är för mycket aborter i Sverige och så ser vi vad som händer med abortlagen i Spanien. Det här är inte ett mysigt läge, det är kris. Jag är väldigt orolig och rädd över läget.

SVT ABC: Vad är det du är rädd för?

– Jag är rädd för allt som händer i Europa och i Sverige. Min vän satt i går och tittade på alla länder hon inte kan åka till för att hon är lesbisk.

Bianca Kronlöf

Ålder: 28 år.

Bor: Stockholm (uppvuxen i Nynäshamn).

Gör: Film, teater och ståupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.