Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biblioteket har numera en säkerhetsvakt på plats från klockan 12 varje dag. Foto: Lisa Liljefors, SVT

Bibliotekariernas larm: Hot och stök efter nya coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

När bland annat simhallar och kommunala gym tvingats stänga har biblioteken hållit öppet. Men nu larmar personalen på Kistas bibliotek att det skett på bekostnad av deras trygghet, när en ny typ av hotfulla situationer uppstått i coronans spår.

Runt lunchtid är det lugnt och ganska glest med folk på Kista bibliotek. Men personal SVT pratar med vittnar om att det framåt eftermiddagen och kvällen blir betydligt trängre och stökigare. Enligt dem har de striktare restriktionerna skapat konfliktytor mellan personal och besökare  – då antalet besökare, sittplatser och hur många personer som får vistas i läsrummen är begränsat.

Hotfulla incidenter har skjutit i höjden

När besökare som står i grupp ombeds hålla avstånd, eller när personal förklarar att de inte kan komma nära och hjälpa till vid skrivare eller dator, har det vid upprepade tillfällen uppstått konflikter och hotfulla situationer. Både personalen och enhetschefen berättar att antalet rapporter om hotfulla incidenter på biblioteket har skjutit i höjden de senaste veckorna.

– Jag har sett en ökad andel ordningsstörningar nu under hösten och det är på grund av coronan och de anpassningar vi fått göra i lokalen, säger Kristofer Gren, enhetschef.

För att få bukt med problemen har man nu satt in en extra säkerhetsvakt som är på plats från klockan 12 varje dag.

Ingen ur bibliotekets personal vågar framträda med namn och bild.

Hör mer om bibliotekets ordningsproblem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer