Foto: Solidsport

Krasch i idrottshall utreds inte längre som mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som kraschade in i Vikingahallen i Märsta är inte längre misstänkt för mordförsök – förundersökningen lades ner under tisdagen. Det var i lördags som en bil körde igenom husväggen, mitt under en handbollsmatch i ungdoms-SM.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabruk.

Kammaråklagaren beslutade redan under måndagen att häva anhållandet.

– Misstankarna mot personen kvarstår, men de har försvagats och det finns därför inte längre skäl för frihetsberövande, säger Jenny Karlsson.

”Ingen som helst” terrormisstanke

Kammaråklagaren Jenny Karlsson dementerar att det skulle finnas misstanke om terrorkoppling, en uppgift som har figurerat i vissa medier:

– Det finns ingen som helst misstanke om att den misstänkte har koppling till islamistisk terrorism, uppgav hon under måndagen.

Säkerhetspolisen inte inkopplad

Enligt Aftonbladet hittade polisen ett brev på mannen där Usama bin Ladin nämndes. Fordonet ska även ha varit riggat, då ett bilbatteri med kablar ska ha legat på gaspedalen. Enligt vad SVT Nyheter erfar stämmer det att ett bilbatteri låg på gaspedalen och mannen ska ha haft någon form av lapp där Usama bin Ladins namn förekommer.

Säkerhetspolisen är dock inte inkopplad, enligt Gabriel Wernstedt vid myndighetens presstjänst.

– Svaret på den frågan är nej, det är ett polisärende, sa Wernstedt till TT.

Tränaren: ”Det blev full panik”

Det var matchen mellan Skåre och Bodens BBK som avbröts abrupt.

– De bara small. Sedan såg jag att en bil kört rakt genom en port, som lossnat och flugit in i hallen. Det var surrealistiskt, säger Karin Sandberg, mamma till en av spelarna.

– Det var chockartat för oss alla. Det blev full panik när vi såg bilen köra igenom en gammal nödutgång och hela väggdelen lossnade. Tur i oturen var att ingen spelare var i närheten just då, det var ett rent mirakel, sa BBK-tränaren Johan Nyström till SVT Nyheter Norrbotten.

– Jag är otroligt stolt över att se hur den här träningsgruppen med killar har skött sig. De kramar om och tar hand om varandra, sa Skåres lagledare Fredrik Östlin till SVT Nyheter Värmland.

Släpptes, greps och släpptes igen

Initialt beskrev Tony Frank på Storstockholms räddningscentral händelsen som ”en bil som har bränt rakt igenom en husvägg in i en idrottshall”. Åsa Wallentin, Stockholmspolisens presstalesperson, uppgav att föraren ska ha fått ”någon form av lindrigare skador”.

Efter kraschen på lördagskvällen uppgav polisen att föraren var misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, men att han först skulle föras till sjukhus för kontroll.

Initialt var mannen inte misstänkt för mordförsök. Den rubriceringen tillkom under söndagen, då han även greps i Sigtuna kommun. Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, ville inte kommentera de detaljer som ledde fram till att brottsmisstankarna utvidgades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.