Så här spärras staden av för biltrafik på söndag Foto: SVT

Bilfritt i centrala Stockholm i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen stängdes Gamla stan och delar av city av för biltrafiken. Bakom arrangemanget står Stockholms stad, som anordnar ”I stan utan min bil” för fjärde året i rad.

– Det har blivit en tradition och det är kul att så många stockholmare ger sig ut på gatorna, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

Syftet är enligt Stockholms stad att visa stockholmarna hur staden skulle se ut med mindre trafik samt att inspirera till ett mer hållbart resande. Det hela arrangeras i samband med Europeiska Trafikantveckan.

– Det här är en dag för Stockholmare att reflektera över sitt resande och ta andra färdmedel än bil och dessutom är det här en dag där vi har roliga och intressanta aktiviteter för alla åldrar, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

Biltrafiken avstängd under dagen

Biltrafiken i Gamla stan och delar av city var avstängd mellan 09-18 och under dagen hölls aktiviteter framförallt på Strömgatan och Mäster Samuelsgatan. Det blev bland annat punkakurs, uppvisningar i BMX och skateboard och panelsamtal med stadens representanter.

– Det är klart att trafiken blir lite annorlunda än vad det normalt ser ut för vana bilförare men som bilist får man anpassa sig lite grann, säger Erik Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.