Foto: Hasse Holmberg Scanpix

Bilkörningen fortsätter att minska

Publicerad

Svenska bilister kör allt mindre. Förra året minskade snittkörsträckan för femte året i rad.

Sammanlagt körs varje bil hela 84 mil mindre. Men någon entydig förklaring till nedgången finns inte. Siffrorna bygger på bilarnas mätarställning vid den årliga bilbesiktningen som ställts samman av statliga Trafikanalys och SCB.

Trenden är mycket tydlig de senaste åren. Toppåret 2008 kördes en svensk bil i snitt 1 317 mil. Sedan dess har körsträckan krympt med en dryg procent per år och var i snitt nere i 1 233 mil förra året, en minskning med sammanlagt 84 mil. I Uppsala låg snittet på  1 256 mil, alltså något högre än för resten av riket.

Stockholm är värst

Enligt vissa forskare är den minskade bilkörningen en följd av en ökande inflyttning till städerna. Med korta avstånd till jobb, skolor och fritidsaktiviteter skulle bilen bli överflödig lyder teorin.

Men statistiken från Trafikanalys visar att bilar registrerade i Stockholms län körs mest i hela landet, i snitt 1 286 mil om året. Bilar i glest befolkade län som Västerbotten och Norrbotten körs mer än 100 mil mindre varje år. En förklaring kan vara att Stockholm växer i ytterområdena och att många som flyttar till Stockholm får långa pendlingsavstånd och väljer att ta bilen.

Fler bilar

En annan förklaring till att körsträckorna per bil minskar kan, enligt Jessica Alenius, vice vd på branschorganisationen Bil Sweden, något motsägelsefullt vara att antalet bilar totalt sett ökar och att andelen hushåll med flera bilar blir större.

-En rimlig förklaring är att när en familj får tillgång till mer än en bil behöver inte varje bil rulla lika långt, säger Jessica Alenius.

Frågan är då om de senaste årets minskning är en vändning neråt för bilismen eller enbart ett hack i utvecklingskurvan. För fortsatt nergång talar de allt högre bränslekostnaderna, för en fortsatt uppgång talar att konjunktursvackan i spåren av finanskrisen 2008/2009 är på väg att gå över och att bilkörningen ökar igen när ekonomin blir bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer