Biskopen vill ta bort kristna symboler i Sjömanskyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Eva Brunne har föreslagit att man ska ta bort de kristna symbolerna i Sjömanskyrkan i Frihamnen så att den blir mer inbjudande för besökande sjömän från andra religioner.

Biskopen vill att man temporärt gör Sjömanskyrkan tillgängligt för alla genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler, så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell.

”Att tillfälligt upplåta ett rum för människor av annan tro, innebär inte att vi backar från vår egen tro. Präster är kallade att förkunna Kristus. Det gör vi varje dag och i varje möte med människor. Men det innebär inte heller att vi är snåla mot människor av annan tro,” skriver biskop Eva Brunne på Stockholm stifts hemsida.

Har väckt protester

Förslaget har dock väckt protester, Patrik Pettersson, präst i Oscars församling i Stockholm, tycker att förslaget är anmärkningsvärt och skriver på sin blogg:

”Kyrkans kapell kan rimligen inte likställas med bönerum på flygplatser och sjukhuskapell hur som helst. Den kristna kyrkans kyrkor och kapell är inte vilka allmänna utrymmen som helst.”

Och Sjömanskyrkans föreståndare Kicki Wetterberg håller inte heller med biskopen.

– Jag har inga problem med att muslimska eller hinduiska sjömän kommer hit och ber. Men jag anser att vi är en kristen kyrka, så vi behåller symbolerna. Om jag besöker en moské ber jag inte dem ta ner sina symboler. Det är ju mitt val att gå in där, säger hon till tidningen Dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.